FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH traži da Vlada pomogne radnicima KIO Keramike

Autor: dmar
ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem traži da Vlada, na isti način kao i radnicima Đakovštine, pomogne radnicima KIO Keramike iz Orahovice.

Bivšim radnicima Đakovštine odlukom Vlade su, na teret sredstava proračunskih rezervi, isplaćene otpremnine, a temeljem sklopljenog ugovora između predsjednice Vlade i predstavnice radnika. SSSH postavlja pitanje je li Vlada taj ugovor sklopila temeljem odgovarajućih odredbi Zakona o obveznim odnosima.

SSSH traži da Vlada na isti način, temeljem pozitivnih zakonskih propisa, obešteti i pomogne radnike KIO Keramike, ali i radnike svih tvrtki koje su završile u stečaju, počevši od 1996. godine kada je donesen Stečajni zakon, a koji nisu naplatili svoja potraživanja u cijelosti.

U stečajevima su završili bez svoje volje i utjecaja, zahvaljujući loše provedenoj privatizaciji, toleriranju financijske nediscipline i nefunkcioniranju pravne države i tako izgubili svoja potraživanja.

Ako Vlada ne prihvati taj zahtjev, SSSH će smatrati kako se radi o diskriminaciji radnika – vjerovnika i pogodovanju samo jednoj grupi radnika za koju je Vlada procijenila da ima svoj politički interes, kaže se u pismu.

U vezi najave da će bivši radnici KIO Keramike u četvrtak, 10. studenog, doći u Zagreb te, među ostalim, i pred Radnički dom gdje je sjedište Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), javio se i taj sindikat odbacivši optužbe da je navodno "izdao" radnike.

Sindikat EKN-a podsjeća da je svojedobno organizirao javne prosvjede, skupove radnika i konferencija za novinare na kojima je upozoravao na opasnosti neodgovornog ponašanja vlasnika i vjerovnika na štetu 462 radnika KIO Keramike.

Sindikat je sugerirao radnicima da ne pokrenu stečaj, poučen iskustvom da ako u proces nisu uključeni Vlada, vjerovnici, Trgovački sud, stečajni upravitelj i radnici, stečaj je uvijek neuspješan i na štetu radnika. No, iako se tome protivio, sindikat je osigurao stručnu i pravnu potporu u podnošenju prijedloga za stečaj koji je otvoren 23. travnja 2010. godine.

Sindikat EKN-a najviše je "kriv" što je 1. veljače 2010. potpisao Kolektivni ugovor kojim su ugovorene veće otpremnine za radnike, pa slijedom toga radnici imaju pravo potraživati 16 milijuna kuna, kaže se u priopćenju te ističe da se sindikalni čelnici neće skrivati pred prosvjednicima, nego će ih dočekati s okrepom i podržati ih u naporima da naplate svoja potraživanja.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙