FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Imenovana nova vlada hercegovačko-neretvanske županije

Autor: zkre
MOSTAR, 9. studenog 2011. (Hina) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije imenovala je u srijedu novu vladu koju će činiti vodeće hrvatske i bošnjačke stranke, koje su već prošli tjedan ustrojile vlast u srednjobosanskoj županiji, te se time stječu uvjeti za konačan ustroj vlasti na državnoj razini.

Novu vlast u županiji, koja je izabrana 400 dana nakon održanih izbora, čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990. te Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP). Premijer Denis Lasić je iz HDZ-a BiH kao i još trojica ministara, dvojicu je predložila stranka HDZ 1990, a po trojicu SDP i SDA.

Premijer Lasić istaknuo je, nakon što je nova vlada dobila potporu dvotrećinske većine skupštine, da očekuje kako će vlada biti spremna raditi kao tim na dobrobit svih građana.

Uspostavom vlasti u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama sa sjedištem u Travniku i Mostaru stvoreni su uvjeti za dogovor vodećih hrvatskih i bošnjačkih sa srpskim strankama SNSD-om i SDS-om oko rješenja krize na državnoj razini.

Glavni prijepor oko ustroja državnog vijeća ministara vezan je uz zahtjev dva HDZ-a da imenuju svu trojicu Hrvata u vijeću ministara, dok SDP-a inzistira na tome da njemu pripadne jedno od tih mjesta. Uz to, resor vanjskih poslova, uz SDP, traži i SNSD Milorada Dodika.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙