FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Xinhua obilježila 80 godina rada

Autor: spuc
ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Kineska novinska agencija Xinhua, koja danas zapošljava više od deset tisuća ljudi i ima 162 dopisništva u svijetu, obilježila je u ponedjeljak 80 godina postojanja na svečanosti koja je u Pekingu u zgradi kineskog parlamenta okupila kineski politički vrh.

Član politbiroa centralnog komiteta Komunističke partije Kine Li Changchun, pozvao je Xinhuu da se probije na svjetski vrh novinskih agencija sa svjetskim utjecajem.

"Xinhua se mora transformirati iz tradicionalne novinske agencije u modernu multimedijalnu agenciju kako bi se bolje natjecala sa svjetskim novinskim agencijama" kazao je Li.

Xinhua je utemeljena 1931. na istoku Kine pod imenom "Novinska agencija crvene Kine" a ime je 1937. godine promijenila u sadašnje koje znači Nova Kina.

Prvi radio signal Xinhue u kojem se na engleskom izvještavalo o ratu između Kine i Japana uhvaćen je u rujnu 1944. na zapadnoj obali SAD-a. Signal je putovao više od 12 tisuća kilometara iz male spilje na zapadu Kine i predstavljao je početak agencije na međunarodnom planu.

Danas, 67 godina kasnije, prijepis prve radio poruke Xinhue može se vidjeti u arhivama Savezne američke komisije za komunikacije u Marylandu.

Osnivanjem Narodne Republike Kine Xinhua je 1949. postala državna agencija a prvo dopisništvo otvorila je godinu dana ranije u Pragu u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Njezini dopisnici imali su i zadaću da u partijskim novinama zemalja objašnjavaju stanje u Kini.

Nakon Praga, dopisništva su otvorena i u Londonu i Pjonjangu a do 1965. agencija je imala 51 dopisništvo u inozemstvu i zapošljavala je lokalne novinare u još 32 zemlje.

Agencija danas radi 24 sata dnevno i proizvodi vijesti i druge vrste informacija na kineskom i još sedam svjetskih jezika - engleskom, francuskom, ruskom, španjolskom, arapskom, japanskom i portuglaskom. Samo u Kini ima oko 200 tisuća pretplatnika a njezin servis prima se u 140 zemalja i regija širom svijeta. Prošle je godine pokrenula i televizijsku stanicu s vijestima poput CNN-a ili BBC-ija.

Agencija danas ima zakupljen i prostor na poznatom billboardu na New York Times Squareu s kojeg posjetitelji mogu čitati vijesti ove agencije.

Xinhuina izvješća i komentari i danas se smatraju pokazateljem stajališta službene kineske politike.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙