FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

RIJEKA - Predsjednik RH Ivo Josipović posjetio je jutros Islamski centar u Rijeci u gradnji te je u povodu Kurban bajrama vjernicima muslimanske vjeroispovijesti uputio bajramsku čestitku. Predsjednik Josipović je okupljenim poželio da bajram provedu u radosnim trenucima sa svojom vjerom i svojim obiteljima. Izrazio je zadovoljstvo što može podijeliti s vjernicima, kako je rekao, ovaj veliki blagdan. "Prijateljstvo i razumijevanje je u duhu vaše vjere i u duhu našeg društva" rekao je Josipović čestitavši Kurban-bajram riječima "Bajram šerif - mubarek olsun". Predsjednik Josipović se mnoštvu vjernika obratio nakon bajram-namaza održanog u još nedovršenom unutarnjem prostoru riječkog Islamskog centra te nakon toga obišao cjelokupni Islamski centar u pratnji glavnog riječkog imama Hajrudina Mujkanovića i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. U izjavi za novinare nakon obilaska Josipović je ocijenio kako je važno da svatko ima primjerene uvjete za prakticiranje svoje vjeroispovijesti te kazao da se veseli što je Rijeka dobila Islamski centar. Do sad je u potpunosti dovršena etaža na kojoj su škola i stanovi. Na etaži restorana, ureda i višenamjenske dvorane je nužno još obaviti dio radova na unutarnjem uređenju, a u molitvenom prostoru preostaje dovršetak unutarnje obloge kupole, sanitarija, podova i rasvjete. Također još nije popločen pristupni trg, nisu uređene pristupne prometnice ni parkiralište kao ni fontane, hortikulturno uređenje i rasvjeta. Investitor je do sad platio izvođaču, tvrtki GP Krk, 36,5 milijuna kuna a u tijeku je plaćanje još oko 11 milijuna kuna. Financijska konstrukcija još nije u potpunosti zatvorena a investitor, Medžlis islamske zajednice Rijeka se trudi pronaći potrebne novce. Medžlis ocjenuje kvalitetnom suradnju s izvođačem radova te gradom Rijekom koji uređuje pristupnu prometnicu i cjelokupnu infrastrukturu. Otvorenje Islamskog centra u Rijeci je planirano za proljeće 2012. godine.

ZAGREB - Muslimani diljem svijeta slave danas Kurban bajram, njihov najveći blagdan, a na svečasnoj jutarnjoj molitvi sabah-namaza u zagrebačkoj džamiji okupio se veliki broj islamskih vjernika, predvođeni vodstvom Mešihata islamske zajednice na čelu s muftijom Ševkom Omerbašićem. Kurban-bajramsku poruku vjernicima je uputio glavni imam zagrebačke džamije Aziz Alili. U poruci se posebno osvrnuo na važnost hadža - hodočašća u sveta mjesta Meku i Medinu, Arefat i Kjabu te na značaj Bajrama - prinosa žrtve. Podsjetio je da je Kurban - bajram u spomenutim svetim mjestima za muslimane ove godine najposjećeniji te je okupio oko 3 milijuna islamskih vjernika. Tim hodočašćem muslimani ispunjavaju zavjete iz Kurana. Islam, kazao je, pridaje veliki značaj jedinstvu, bratstvu i solidarsnoti, a hadž se upravo manifestira kroz te vrijednosti. Podsjetio je na njihova osnivača Muhameda koji je pomirivao zavađena plemena, brisao razlike i stvarao monolitno i jedinstveno društvo. Upućivao je plemena, narode i generacije kroz stoljeća na korake ljubavi, sloge, jedinstva i solidarnosti. Aziz Alili potom se zapitao koliko su danas te vrijednosti prisutne među hodočasnicima, dodavši kako je islamski svijet danas razjedinjen. Po njegovim riječim većina islamskih država danas je neefikasna i nedemokratska. U godini koja je iza nas kulminiralo je nezadovoljstvo stanovništva pa smo bili svjedoci previranjima unutar nekih islamskih zemalja. Tijekom proteklih pet godina scenarij u arapskim zemlajma je isti, ista konfuzija i isti dramatični kraj. Europska sudbina muslimana u mnogome određuje gibanja na islamskom istoku i na Sredozemlju. Hadž bi trebao poslužiti kao primjer kontunuiteta iz kojega proizlazi velika snošljivost i otvorenost islama, istaknuo je. Glavni imam zagrebačke džamije Alili je posebno osudio nedavni napad na američko veleposlanstvo u Sarajevo. Naglasio je kako islamske vjernike zabrinjava nasilje, teror i zločin koji se čini u ime vjere.

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader trebao bi se u ponedjeljak pojaviti pred optužnim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda koje će odlučivati o osnovanosti druge USKOK-ove optužnice koja ga tereti za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji. Nakon početka suđenja za ratno profiterstvo u slučaju Hypo u kojem ga se tereti kao bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova, Sanader će se pred sutkinjom Jasnom Smiljanić suočiti s prvom optužnicom koja ga tereti za korupciju dok je bio premijer i jedan od čelnih ljudi u državi. Sjednica optužnog vijeća, najavljena za 8,30 sati, zatvorena je za javnost, a na njoj bi se Sanader trebao očitovati o optužbi da je zlorabio premijerski položaj i primio mito od čelnika MOL-a. Na sjednici vijeća USKOK će ukratko iznijeti rezultate istrage i dokaze na kojima se temelji optužnica, a Sanader i njegovi branitelji moći će iznijeti dokaze koji njemu idu u prilog te upozoriti na moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze. Vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi. Osim prepuštanja upravljačkih prava u Ini, USKOK tvrdi da se Sanader za 10 milijuna eura trebao dogovoriti i o sklapanju ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

VINKOVCI - Humanitarni rock festival Rock Marinfest, nazvan po tragično preminulom gitaristi vinkovačke rock skupine "Majke" Marinu Pokrovcu, održat će se 26. i 27. prosinca u vinkovačkom klubu Vanilla, izvjestio je danas organizator festivala Vladimir Bakarić iz vinkovačke rock skupine "the Karambol". U dva dana, na tom rock festivalu koji se u Vinkovcima održava četvrti puta, nastupit će više od 60 glazbenika, a sav prihod i ove godine će ići u korist vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara". Kao popratni događaj, održat će se prodajna izložba fotografija s prošlogodišnjeg Rock Marinfesta, a posjetitelji će moći kupiti i majice, bedževe, CD-e i druge predmete koje će donirati glazbenici. Na festivalu će nastupiti rock skupine Hladno pivo, Kawasaki 3P, Gužva u 16-ercu, Markiz, Lil’ Bear, Kandžija i Gole žene, Tvrtko Sane, the Karambol, Punčke, Neću žvake oću kusur i Nepopravljivi.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙