FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

KOPRIVNICA - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je na svečanoj sjednici koprivničkoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada da je Koprivnica primjer kako treba graditi europsku budućnost. "To je prekrasan srednjoeuropski grad, a to znači da pokazuje sklonost kulturi koja se temelji na višegodišnjoj tradiciji. Srednjoeuropske gradove krase radne navike, uređenost, čistoća i briga za čovjeka, a sve se to može prepoznati u ovom gradu", kazao je Josipović. Razvijeni gradovi srednje Europe imaju razvijenu industriju, a ovaj grad ima Podravku koja, unatoč teškoćama kroz koje je prošla, ipak jest perjanica Hrvatske, istaknuo je, dodajući kako je Koprivnica zahvaljujući kvalitetnoj upravi i njezinim građanima kvalitetan grad. Dodao je kako reforme koje Hrvatska treba provesti neće imati uspjeha ako ne budu temeljene na kultu rada, poštovanju rada i na poštovanju onih koji rade. "Neku sam večer govorio o tome kako Hrvatska treba projekciju svog razvoja do 2020. Rekao sam da Hrvatska mora biti aktivno, inovativno i društvo kvalitete života. Gotovo bih mogao reći da ovdje u Koprivnici možemo naći mnogo elemenata tog programa, programa na kojemu tek moramo raditi, programa oko kojega će nova vlada, ma koja bila nakon izbora, morati okupiti sve kreativne snage u Hrvatskoj", istaknuo je Josipović i dodao da je naš skori ulazak u EU veliki izazov i prilika, ali samo o nama ovisi hoćemo li tu priliku iskoristiti. "Oni koji misle da je EU kasica prasica iz koje ćemo samo uzeti novac varaju se. Ona je okvir bez kojega nijedna zemlja u regiji i Europi neće moći graditi svoju uspješnu budućnost, ali je to i okvir u kojemu svojim radom moramo izgraditi svoju poziciju", poručio je Josipović.

KARLOVAC - Koordinatori za sedmu izbornu jedinicu HSS-a, Zelene stranke i Stranke penzionera potpisali su danas u Karlovcu koalicijski sporazum za izlazak na parlamentarne izbore. Potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić i koordinator za tu izbornu jedinicu rekao je kako im je cilj osvojiti dva mandata pa će u kampanji i dalje raditi na prepoznatljivosti koalicije kod birača. Na novinarsko pitanje jesu li danas potpisanim sporazumom koalicijski partneri odredili i moguću "podjelu fotelja" budu li participirali u vlasti, koordinator Stranke penzionera Rajko Pilić odgovorio je da će njihovo članstvo poduprijeti HSS bez ikoga na listi iz Stranke penzionera jer im "nije cilj da osiguraju jednu ili dvije saborske plaće ili mirovine, nego da se kroz rad HSS-a u Saboru izbore za bolji položaj svih umirovljenika te da i najniže mirovine budu dostojne života čovjeka u trećoj životnoj dobi". Pilić je objasnio da njegova stranka daje povjerenje Pankretiću jer misle kako on može postići da se ne ostvare prijetnje s MMF-ovim aranžmanom rezanja ionako malih plaća i mirovina. Predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić rekao je da njegova stranka podupire HSS jer se dosljedno bori protiv GMO hrane i privatizacije hrvatskoga bogatstva kao što su šume i voda. Govoreći o izbornom programu, Pankretić je istaknuo da ga čini pet bitnih poluga, a to su obitelj, ravnomjerni razvoj, novi razvojni ciklus u turizmu, zaštita okoliša i prirodnih bogatstava te preporod hrvatskog sela i briga o poljoprivredi.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je predstavljajući izborni program stranke, koji ima 18 poglavlja, kako stranka promiče povijesnu, kulturnu i vjersku baštinu Slavonije i Baranje te cijele Hrvatske, što su i osnove programa za izlazak iz opće krize i beznađa. Izborni slogan HDSSB-a je "Za svoje". HDSSB zauzima se među ostalim za novi teritorijalni ustroj u kojem će Hrvatska biti podijeljena na pet regija, koje "moraju biti snažne i pogodne" za znatniji prijenos državnih ovlasti te za stvarnu decentralizaciju i radikalne promjene poreznog sustava koji će regiji osigurati znatno veće porezne prihode, rekao je Šišljagić. Nedopustivo je, istaknuo je, da 92 posto novca iz poreznog sustava odlazi u državnu blagajnu, "a onda, primjerice, Sanader, Kosor, ili neki budući odlučuju kako će se dijeliti novac". Treba provesti takvu fiskalnu decentralizaciju prema jedinicama lokalne samouprave koja će osigurati najmanje 30 posto poreznih prihoda budućim regijama uz preuzimanje određenih ovlasti i obveza, dodao je. Radi zaštite regionalnih interesa i dosljednje provedbe politike regionalizacije, HDSSB se zauzima za ustroj još jednog doma parlamenta - doma regija. Stranka se posebno zauzima za ukidanje izvršnih ovlasti predsjednika države u vanjskoj, obrambenoj i sigurnosnoj politici te za ukidanje neposrednih izbora za predsjednika države. Predsjednika bi trebao birati Sabor "kvalificiranom dvotrećinskom većinom glasova, a mandat predsjednika države treba ograničiti na jedan u trajanju od pet godina". Također, istaknuo je Šišljagić, treba ukinuti ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

ZAGREB - Josip Boljkovac od jučer do danas poslijepodne odbijao je zatvorsku hranu prosvjedujući što mu obitelj ne može doći u posjet, doznaje se od njegova sina Matije Boljkovca i branitelja Ante Nobila. "Moj otac je od jučer odbijao zatvorsku hranu iz protesta što mu obitelj ne može doći u posjet", rekao je za Hinu Matija Boljkovac, sin 91-godišnjeg Josipa Boljkovca, prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova koji je prije dva dana uhićen zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. "Ne radi se o štrajku glađu jer moj otac želi preživjeti, svjedočiti i govoriti istinu u postupku u kojem ga se tereti, ali prosvjeduje zbog toga što ne možemo doći do njega", rekao je Boljkovčev sin i izrazio zabrinutost za očevo zdravlje. Odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako je njegov branjenik danas poslijepodne počeo jesti te da je prevezen u zatvorsku bolnicu. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran potvrdio je da je Boljkovac zbog zdravstvenog stanja i podmakle životne dobi prevezen u zatvorsku bolnicu. Također Peran je poslijepodne priopćio da niti jedan pritvorenik u zagrebačkom zatvoru unazad dva dana nije započeo sa odbijanjem zatvorske hrane. Boljkovac je u srijedu ujutro uhićen u obiteljskoj kući u Vukovoj Gorici u blizini Karlovca, nakon čega je prevezen u Zagreb, gdje je pred istražnom sutkinjom odbacio optužbe. Zbog teških okolnosti kaznenog djela za koje se tereti, određen mu je jednomjesečni pritvor i pokrenuta je istraga u kojoj će se ispitati 50-ak svjedoka.

ZAGREB - Neovisna lista dr. Ivana Grubišića predstavila je danas u Zagrebu svoj predizborni program pod geslom "Čovjek nadasve" ističući običnog građanina, čovjeka ispred svega te najavljujući izlazak na izbore u svim izbornim jedinicama budući da su Hrvatskoj potrebne korjenite promjene. "Hrvatska je danas u dubokom minusu na svim područjima i smatramo da su nam potrebne korjenite promjene, a cilj tih promjena je sintagma koju već dugo upotrebljavam - čovjek nadasve", kazao je Grubišić. "Budemo li birali iste, budućnost će nam biti gora nego sadašnjost", ustvrdio je Grubišić i naglasio da njegova lista program temelji na viziji nove, bolje i pravednije države u koju žele ugraditi kategorije etike, morala i duhovnosti. Smatra da "oni koji su nas dosad vodili ne mogu biti isti koji će nas iz krize izvući". "Zato sam za korjenite promjene i demokratske smjene", rekao je Grubišić. Dodao je kako će tražiti da se ukinu svi politički privilegiji i to na svim razinama, da se broj zastupnika u Hrvatskom saboru smanji sa 153 na 75 zastupnika, a da se u saborskim odborima angažiraju stručni i moralni ljudi. Zalaže se i za postupno smanjenje državne administracije i preustroj vođenja Hrvatske koja je, smatra, preopterećena propisima "pa tu ni Duh Sveti ne može ništa". Grubišić je rekao i da će "radi dobra crkve, a ne protiv nje" zatražiti i reviziju ugovora s vjerskim zajednicama.

ŠIBENIK - Završen je istražni postupak koji se na Županijskome sudu u Šibeniku vodi protiv 43-godišnjeg vozača kamiona Dragana Paravinje, osumnjičenog za ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički u blizini Drniša, potvrdio je istražni sudac u postupku Igor Ninić. U istrazi ispitani su svi svjedoci koji su nešto znali o tom slučaju te su vještačeni svi prikupljeni dokazi. Sudski spis koji sadržava iskaze dvadesetak svjedoka te nalaze vještačenja dokaza predan je državnom odvjetništvu koje će na temelju prikupljenog materijala procijeniti hoće li protiv Paravinje podignuti optužnicu za ubojstvo Antonije Bilić te za još dva pokušaja silovanja za koja se 43-godišnji vozač također sumnjiči, ili će zatražiti proširenje istrage. Dragan Paravinja u šibenski je pritvor doveden 23. srpnja ove godine, pošto je uhvaćen u Donjim Srđevićima, te je pred istražiteljima Republike Srpske priznao ubojstvo maloljetnice iz Drniša. Antonia Bilić nestala je pošto se 7. lipnja 2011. ukrcala u kamion Dragana Paravinje na mostu preko Čikole. Nekoliko tjedana nakon njezina nestanka policija je zaustavila sporni kamion kod Sv. Roka te je u njemu pronašla Antonijine vlasi, krv i slinu, a uskoro je kamion povezala s vozačem koji ga je vozio na dan njezina nestanka. Pošto je uhvaćen, Paravinja je srpskoj policiji priznao ubojstvo te rekao da je tijelo maloljetnice bacio u Krku, a kad je izručen Hrvatskoj, hrvatskim je istražiteljima to kazneno djelo zanijekao. Tijelo Antonije Bilić do danas nije pronađeno, a policija i dalje radi na tom slučaju.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Društvo novinara Slovenije (DNS) pozvali su danas nove vlade koje će u obje zemlje biti izabrane nakon parlamentarnih izbora, koji će se u obje zemlje održati 4. prosinca, da bez odlaganja pristupe izradi modernog i europskog medijskog zakonodavstva i pritom ne popuštaju lobijima koji žele nadzirati i ograničiti medije. U obje zemlje na snazi je medijsko zakonodavstvo koje novinarima i medijima u cjelini onemogućavaju da ispune svoju misiju, upozorile su u zajedničkoj izjavi te dvije nacionalne novinarske organizacije, ocjenjujući da su medijski zakoni loši, a u nekim djelovima i u suprotnosti s međunarodnim dokumentima. Budući da u obje zemlje najviše poteškoća proizlazi zbog vlasništva nad medijima, posebice netransparentnog, HND i DNS očekuju da će obje vlade stvoriti takvo zakonodavno i regulatorno okružje koje će osigurati potpunu transparentnost vlasništva i postupaka njegovog stjecanja jer je, smatraju, samo "čist, namjenski i zdrav" kapital jamstvo neovisnog i nekorumpiranog novinarstva. Novinarske organizacije drže da kad se novinari zauzimaju za bolje novinarstvo ne bore samo svoja profesionalna i radna prava već već za dobrobit svih državljana i kritičke javnosti. "Samo u uređenom i neovisnom medijskom okruženju koje jamči najviše socijalne i profesionalne standarde, novinari mogu ispunjavati svoju zadaću", stoji u izjavi novinarskih organizacija koje su danas zaključile sporazum o suradnji.

VARAŽDIN - Varaždinski župan Predrag Štromar najavio je danas dogradnju varaždinske kirurgije i uređenje zajedničkoga hitnog bolničkog prijma. Izvijestio je da su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Varaždinska županija, grad i Opća bolnica u listopadu potpisali aneks sporazuma o sufinanciranju projekta dogradnje i adaptacije u vrijednosti od 108.128.752 kune bez PDV-a od 2012. do 2015. godine. Grad Varaždin osigurat će dva milijuna kuna, a ostatak u omjeru pola-pola Ministarstvo zdravstva i Varaždinska županija, rekao je Štromar. Sljedećeg tjedna najprije treba osnovati povjerenstvo za javnu nabavu, a zatim raspisati natječaj na kojem će biti izabran najpovoljniji ponuđač. Nakon toga s izvođačem radova potpisat će se ugovor, a najvjerojatnije u ljeto sljedeće godine počet će radovi, najavio je varaždinski župan. U sklopu projekta bit će preuređeno gotovo 14 tisuća metara četvornih kirurgije, a izgradit će se i novih devet tisuća metara četvornih. Bolnica će dobiti zajednički hitni prijam, devet novih operacijskih sala i jedinice intenzivnog liječenja, što će znatno pridonijeti boljoj organizaciji rada i zdravstvenoj zaštiti građana te racionalizaciji troškova.

ZAGREB - Kliničkoj bolnici "Sveti Duh" doniran je uređaj za dijagnostiku poremećaja i bolesti glasnica za koji su u zajedničkoj humanitarnoj akciji "Spas za glas" Rotary klub "Zagreb Sljeme" i Hrvatsko narodno kazalište Zagreb prikupili oko 140 tisuća kuna. Prikupljeni novac iskorišten je za nabavu videoendostroboskopskog stupa koji će pomoći u videoanalizi promjena na glasiljkama i ranoj dijagnostici bolesti grla, pacijenata Zavoda za uho, grlo, nos Kliničke bolnice "Sveti Duh", priopćeno je iz KB-a. Aparat daje uvećanu sliku sluznice larinksa u pokretu i analizira fine i našem oku nevidljive pokrete glasnica, čime liječnicima omogućuje dijagnosticiranje tumorskih ili neuroloških bolesti larinksa u vrlo ranoj fazi na temelju dijagnostike poremećaja pokretljivosti glasiljki i promjena sluznice. Budući da je dobivanje uređaja i otvaranje fonijatrijske ambulante od presudnog značaja za sve glasovne profesionalce, u akciji je od početka sudjelovalo i Hrvatsko narodno kazalište (HNK) iz Zagreba te je u travnju ove godine u kazalištu izvedena opera "Seviljski brijač" za sve donatore i prijatelje te humanitarne akcije.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je počasni doktorat prof. dr. sc. Mladenu Vraniću sa Sveučilišta u Torontu za iznimne doprinose u istraživanju i liječenju šećerne bolesti, kao i za suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu te za afirmaciju zagrebačkog sveučilišta u međunarodnoj akademskoj i istraživačkoj zajednici. Počasni doktorat prof. Vraniću uručio je rektor Aleksa Bjeliš u nazočnosti dekana, prorektora i visokih uzvanika, priopćeno je iz Sveučilišta. U povodu dodjele počasnog doktorata, prof. dr. sc. Mladen Vranić održat će poslijepodne u auli Sveučilišta u Zagrebu predavanje pod nazivom "Odisej između Scile i Haribde: kroz oluju metabolizma ugljikohidrata i dijabetesa - mehanizmi koji sprječavaju dijabetes kroz tjelovježbu i stres". Internist prof. dr. Mladen Vranić (1930., Zagreb) objavio je više od 280 znanstvenih radova citiranih više od 7500 puta. Dobitnik je niza prestižnih međunarodnih priznanja, uključujući i dva najvažnija priznanja za istraživanje dijabetesa. Dobitnik je niza prestižnih međunarodnih priznanja, uključujući i dva najvažnija priznanja za istraživanje dijabetesa, Bantingove medalje i nagrade Albert Renold. Počasni je doktor glasovitog Karolinska instituta u Švedskoj, redoviti član Kanadske akademije znanosti, dopisni član HAZU te gostujući profesor Sveučilišta u Zagrebu.

VUKOVAR - Športsko-humanitarna priredba "Grand slam asova", na kojoj će nastupiti hrvatski tenisači Goran Ivanišević, Marin Ćilić, Ivan Ljubičić i Ivan Dodig, održat će se nedjelju, 13. studenoga u športskoj dvorani u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u vukovarskoj Gradskoj upravi. Priredba će imati športsko i humanitarno obilježje. Domagoj Wagner iz osječke tvrtke "Retern", koja je suorganizator te priredbe, rekao je kako kroz njezin športski dio žele mlade, a ponajprije djecu u dobi od četiri do sedam godina, približiti tenisu. Dodao je kako kroz humanitarni dio priredbe žele pomoći nekoj od udruga. Prihodi od prodaje ulaznica te sponzora uplatit će se za pomoć vukovarskome Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama "Golubica", Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom "Vukovarske iskrice" te za ostvarivanje projekta asistenti u nastavi, rekla je zamjenica vukovarskoga gradonačelnika Danijela Stanković. Najavljeno je da će na dan održavanja priredbe "Grand slam asova", čiji su organizatori grad Vukovar i Teniski klub "Borovo naselje" iz Vukovara, za tenisače biti upriličen prijam u Gradskoj upravi, a posjetit će i Memorijalno groblje, Spomen-dom Ovčaru te mjesto masovne grobnice na Ovčari.

RIJEKA - Primorsko-goranska policija podnjela je kaznenu prijavu protiv 60-godišnjeg muškarac iz Rijeke osumnjičenog za prevaru na štetu državnog proračuna jer je primao naknadu za nezaposlene iako je bio zaposlen, i tako prisvojio najmanje 54.400 kuna, priopćeno je danas iz policije. Policija je kriminalističkom istragom utvrdila kako je 60-godišnjak od 2006. do 2011. lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, podnijevši zahtjev za naknadu na temelju statusa nezaposlene osobe, iako je u to vrijeme bio zaposlen. Naime, navodi policija 60-godišnjak je tijekom tog razdoblja bio zaposlen u švicarskom poduzeću, od kojeg je redovito primao mjesečne plaće. Iz PU primorsko-goranske nisu željeli precizirati o kojoj je tvrtki riječ, ni je li osumnjičeni radio u Švicarskoj ili u riječkoj podružnici te tvrtke.

ZAGREB - Hrvatska pjevačica Ana Štefok umrla je jučer u Zagrebu u 71. godini, izvijestila je danas Hrvatska glazbena unija (HGU). U dugogodišnjoj karijeri snimila je mnogobrojne pjesme i obrade stranih hitova, a njezina interpretacija i prekrasna boja glasa ostavili su velik trag u zabavnoj glazbi šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Pjesme koje su za nju skladali hrvatski autori slijedile su svjetske trendove popularne glazbe, poput "Hvala ti za ljubav", "Listek", "Balada", "Exodus" i "Doviđenja, sretan put", navodi HGU. Ana Štefok rodila se 1940. godine u Zagrebu. Nastupala je na mnogim festivalima zabavne glazbe, a prvu pobjedu postigla je 1968. na sarajevskom festivalu "Vaš šlager sezone", na kojem je otpjevala pjesmu "Molitva" Kemala Montena i Sabina Varešanovića. Dvije godine poslije, 1970., pobijedila je na Opatijskome festivalu s pjesmom Alfija Kabilja "Želim malo nježnosti i ljubavi". Godine 1989. potpuno se povukla s glazbene scene i prestala je nastupati.

ZAGREB - Policija je osumnjičila službenicu jedne banke u Varaždinu na radnom mjestu osobnog bankara da je od lipnja 2009. do rujna 2010. u više navrata krivotvorila potpise klijenata i podizala gotovinu s njihovih računa te neovlašteno prebacivala novac između računa. Time je 58-godišnjakinja banku, koja je u međuvremenu obeštetila sve oštećene klijente, oštetila za iznos od oko 380 000 kuna. Protiv nje slijedi podnošenje kaznene prijave zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙