FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Bivši premijer Nikica Valentić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je kredit s Hypo bankom, za koji je Ivo Sanader navodno dobio milijunsku proviziju, za Hrvatsku bio vrlo povoljan te da ga je najvjerojatnije potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. Drugog dana suđenja Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka, a pred sudskim se vijećem prvi pojavio bivši premijer Nikica Valentić. Opširan iskaz Valentić je počeo opisom situacije u Hrvatskoj 1994. kada je državi, kako je rekao, prijetio gospodarski kolaps, a inflacija je bila i 40 posto mjesečno. Dodao je da je problem veleposlanstava otvorio tadašnji ministar Granić, koji se zalagao za dizanje kredita. Na pitanje Sanaderove obrane Valentić je kazao da ugovor o kreditu nije mogao potpisati nitko osim ministra na temelju odluke koju potpisuje premijer, dodajući da je uvjeren da je odluku o spornom kreditu potpisao Granić. Upitan je li u postupku dobivanja tog kredita ikakvu ulogu imao bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Alois Mock Valentić je kazao da se s njim par puta sastao, ali da mu nikada nije ništa spomenuo. Sanadera se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo 3,6 milijuna kuna provizije, što je on nakon čitanja optužnice s "gnušanjem" odbacio.

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader požalio se danas s optuženičke klupe da se objavljivanjem svjedočkih iskaza u medijima krše njegova ljudska prava, navodeći kao primjer procurjeli iskaz svjedokinje koja je danas ispitana na zagrebačkom Županijskom sudu. Riječ je o Boženi Ključarić čije je iskaz iz USKOK-a jučer objavljen u dnevnim novinama. Prije njena svjedočenja Sanaderov je odvjetnik Čedo Prodanović uložio prosvjed ističući da nakon objave svjedočenja u medijima to "ispitivanje više nije regularno u odnosu na svjedoke koji su pročitali njezin iskaz". Nije dobro da se iskazi nalaze u novinama prije suđenja, ali optužnica je pokrenuta i ovaj prigovor ima veću snagu ako dolazi na sudu, kazao je Prodanović. Sudskom se vijeću potom obratio i Sanader ističući da je jedini logičan zaključak da je optužba ta koja dostavlja informacije medijima.

ZAGREB - Cijepljenje protiv gripe započet će u utorak, 8. studenoga, a za ovu je sezonu nabavljeno 610 tisuća doza cjepiva za odrasle i dvije tisuće doza za djecu, najavljeno je danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Gripa još uvijek nije stigla u Hrvatsku, početak epidemije očekuje se negdje oko nove godine, tako da je pravo vrijeme za cijepljenje kao najkvalitetniju i jedinu zaštitu od te zarazne bolesti, kazao je ravnatelj HZJZ-a Željko Baklaić. Epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe pa cijepljenje, kao i dosad, preporučuju ponajprije kroničnim bolesnicima koji imaju povećan rizik od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom uslijed bolesti ili terapije (npr. malignih bolesti), te zdravstvenim djelatnicima. Za te je kategorije cijepljenje besplatno, a ostali cjepivo plaćaju 65 kuna.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić, u ime Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno ime, uputio je iskrene čestitke prigodom blagdana Kurban bajrama hadži Ševku ef. Omerbašiću muftiji i predsjedniku Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i svim hrvatskim građanima islamske vjeroispovjedi. U čestitiki se izražava želja da radosno iskustvo podjele kurbana s najbližima i najpotrebitijima bude za svakog vjernika neprestano životno iskustvo, a na sve veću dobrobit obitelji i sveukupnog društva.

ZAGREB - Treća konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa otvorena je jutros, a cilj skupa je, kako ističu organizatori, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), razmjena informacija, iskustava i mišljenja u smanjenju rizika od katastrofa te podizanje svijesti i kulture sigurnog ponašanja. Na konferenciji uz DUZS sudjeluju i predstavnici više ministarstava, Gorska službe spašavanja, javnih poduzeća i ustanova kao i raznih agencija koje sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja. Otvorivši skup, ravnatelj DUZS Damir Trut naglasio da je jedan od ciljeva ovog skupa postizanje i što veće međusobne koordiniranosti i podizanje spremnosti samog sustava. DUZS će i dalje temeljiti svoje zadaće na preventivi, podizanju svijesti građana, posebice najmlađih, o opasnostima koje katastrofe sa sobom nose, te na normativnim usklađenjima, praćenju međunarodnih trendova kao i modernizaciji sustava, kazao je.

ZAGREB - Međunarodni znanstveni skup "Filozofija Ruđera Josipa Boškovića", koji se održava na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, otvorio je jutros pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić. Mons. Pozaić je istaknuo kako je Hrvat i isusovac Ruđer Bošković jedan od nasmionijih umova što ih je dalo čovječanstvo, a čijem je radu, kao misaono-duhovna gozba posvećen i današnji međunarodni simpozij.

Ruđer Josip Bošković (Dubrovnik, 18. svibnja 1711. – Milano, 13. veljače 1787.), hrvatski je matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof i isusovac. Autor je više djela, među kojima i spisa "Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium".

GOSPIĆ - Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade „Vukovi“ u vojarni „Eugen Kvaternik“ u Gospiću obilježena je 19. godišnjica osnivanja te legendarne postrojbe Hrvatske vojske. Kroz brigadu je od osnivanja pa do njezina preustroja u 1. gardijsku brigadu prošlo oko 7000 boraca. Brigada je osim na ličkoj bojišnici sudjelovala u akcijama „Medački đep“ i „Maslenica" te na južnom bojištu. Tijekom Domovinskog rata 56 njezinih pripadnika položilo je život za slobodu domovine, a 150 ih je ranjeno. Svečanostima su uz obitelji poginulih prisustovali izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general Frane Tomičić te zapovjednik gardijske motorizirane brigade general Mladen Fuzul. Obiteljima poginulih pripadnika brigade uručene su monografije 9. gardijske brigade, a otvorena je i izložba umjetničkih radova Svitlo hrvatskog križa autora Zlatka Franića.

VUKOVAR - Vukovarski branitelj Đuro Marić uručio je vukovarskome gradonačelniku Željku Sabi 50 metara dugačku državnu zastavu Republike Hrvatske, sašivenu 1995. godine, dok su Vukovarci bili u progonstvu. Po riječima Đure Marića, skupina vukovarskih branitelja namjeravala je u slučaju vojnog oslobađanja Vukovara zastavu izvjesiti na vukovarskome vodotornju, visokom 55 metara. "Ponadali smo se da će nakon Oluje uslijediti i vojna akcija oslobađanja Vukovara, ali je taj grad u pravni poredak Hrvatske došao mirnom reintegracijom. Sve to vrijeme, do danas, zastavu smo čuvali", rekao je Matić i dodao kako je zastavu, dugačku 50 metara i široku pet metara, šila tvrtka "Prvi barjak Matić" iz Zagreba. Zastava će ubuduće služiti za protokolarne i druge svrhe za potrebe grada Vukovara.

VINKOVCI - Netko je s 22 nadgrobna mjesta na mjesnom groblju u Trpinji kod Vukovara ukrao 81 mesinganu alku, nakon čega je s krova zidane grobnice skinuo oko 16 četvornih metara bakrenog lima, izvijestila je jutros vukovarsko-srijemska policija. Krađa se dogodila s 2. na 3. studenoga, a ukupna materijalna šteta iznosi desetak tisuća kuna. Policija poduzima kriminalistička istraživanja kako bi pronašla nepoznatog počinitelja kaznenog djela teške krađe.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙