FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: DUZS ugovorio vatrogasne kombinezone s članicom Pastor Grupe

Autor: dmar
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) sklopila je sa zagrebačkim Vatroprometom, tvrtkom u vlasništvu Pastor Grupe potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, ugovor o nabavi kombinezona za šumske požare u vrijednosti od 975.500 kuna, bez PDV-a, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Ugovor je sklopljen u pregovaračkom postupku s prethodnom objavom po kriteriju najniže cijene, i to na temelju jedne zaprimljene ponude, što kriterij najniže cijene čini više nego dvojbenim u situaciji u kojoj postoji samo jedna ponuda, kaže se u priopćenju.

Sindikat smatra indikativnim što je DUZS, kao državno tijelo, u postupku nabave s prethodnom objavom, u kojem se naručitelj obraća gospodarskim subjektima po vlastitom izboru i dogovara uvjete ugovora s jednim ili više gospodarskih subjekata, odabrao baš članicu Pastor Grupe, u kojoj je direktor i vlasnik 60 posto dionica do stupanja na dužnost potpredsjednika Vlade za investicije bio Domagoj Milošević koji je potom svoja upravljačka prava, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, prenio na odvjetnika.

Sindikat napominje da je nekoliko otvorenih postupaka javne nabave za nabavu kombinezona za šumske požare već poništeno, pa tako i onaj iz 2010. godine, temeljem žalbe tvrke HEMCO d.o.o. iz Đakova.

Predsjednik sindikalnog Odbora profesionalnih vatrogasaca Mladen Magdić ocjenjuje takav postupak DUZS-a zabrinjavajućim podsjećajući kako su se na početni natječaj u lipnju ove godine javile dvije zajednice ustanova, da bi na kraju natječaj bio poništen s objašnjenjem da nema novaca.

Nakon toga DUZS započinje pregovarački postupak javne nabave samo s jednom tvrtkom - Vatroprometom d.o.o. čiji je stvarni vlasnik potpredsjednik Vlade, pri čemu je Zakon o javnoj nabavi prekršen tako što je odabrana tvrtka koja nije sudjelovala na nadmetanju (Vatropromet d.o.o.), na kojem je sudjelovala zajednica ponuditelja Vatropromet/Odjeća i zajednica ponuditelja Tehprojekt/Trgoleptir, a osim njih postoji još niz tvrtki koje imaju u svojoj ponudi tražene kombinezone, tvrdi Magdić.

Kao vatrogasci smo jako razočarani jer se ponovno javlja sumnja u nezakonito trošenje proračunskih sredstava za vatrogastvo koje vodi borbu kako zadržati trenutnu razinu opremanja, a da ne govorimo o poštivanju Kolektivnog ugovora koji je na rubu primjene zahvaljujući upravo DUZS-u, koji je napravio nered u raspodjeli sredstava za Javne vatrogasne postrojbe, ističe Magdić.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙