FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MojPosao: žene na poslu traže ravnopravnost, a ne poseban tretman

Autor: dmar
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Žene na poslu traže ravnopravnost, a ne poseban tretman, pokazuje istraživanje koje je proveo portal MojPosao kako bi utvrdio što žene očekuju od svojega radnog mjesta i poslodavca, te što je za njih idealna tvrtka.

U istraživanju je sudjelovalo više od 500 ispitanica i ispitanika, a dio je projekta "Žene biraju novu šansu - osnaživanja žena za aktivno sudjelovanje na tržištu rada" koji se provodi u sklopu EU-ova programa IPA IV. komponenta Razvoj ljudskih potencijala – Žene na tržištu rada.

Najviše ispitanica željelo bi raditi u srednje velikoj tvrtki ili instituciji (od 20 do 200 zaposlenika) ili maloj tvrtki (do 20 zaposlenika). Velike tvrtke su prvi izbor za muške ispitanike.

Najbitniji element radnog mjesta ženama i muškarcima je mogućnost osobnog razvoja i razvoja kompetencija. Mogućnost postizanja dobrih rezultata ženama je na drugom mjestu, dok su muškarcima na drugom mjestu uvjeti rada. Na posljednjem mjestu za obje skupine ispitanika nalaze se bonusi i ostale materijalne beneficije i nagrade.

Od pogodnosti na radnom mjestu i muškarcima i ženama je na prvom mjestu fleksibilno radno vrijeme te mogućnost korištenja pauze u terminima kada im to odgovara.

Prekovremenom radu u potpunosti se protivi svega 3 posto ispitanika dok ostali nemaju ništa protiv toga ako ih se za to adekvatno nagradi, pri čemu bi većina muškaraca (89 posto) i žena (87 posto) voljelo biti nagrađeno novčanim bonusom.

Podjednaka zastupljenost žena i muškaraca u vodstvu tvrtke važna je za više od dvije trećine žena i polovicu muškaraca. U slučaju diskriminacije većina njih očekuje od nadređenog da jasno zauzme stav i pokaže kako se takvo ponašanje neće tolerirati.

Najvećem broju muškaraca u istraživanju (47 posto) nije važno u kakvom timu rade, dok bi najviše žena (48 posto) radilo u timu u kojem su podjednako zastupljeni muškarci i žene.

I žene i muškarci podržavaju uvođenje posebnih mjera koje bi doprinijela rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, a čak 70 posto žena i gotovo polovica muškaraca podržala bi takve mjere.

Gotovo sve žene smatraju kako je od iznimne važnosti da im se omogući povratak na isto radno mjesto nakon korištenja roditeljskog dopusta, a isto smatra 89 posto muškaraca.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙