FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grci će na referendumu odlučiti o EU-ovu paketu pomoći

Autor: vmrs
ATENA/ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Grčka će organizirati referendum o novome paketu pomoći Europske unije kojim bi trebala zavrršiti dužnička kriza te zemlje, objavio je u ponedjeljak premijer George Papandreu.

Papandreu je rekao kako će se u vezi s time organizirati i izjašnjavanje o povjerenju vladi, ali ni za jedno glasovanje još nije određen datum, prenosi BBC.

EU-ov paket predviđa novi zajam od stotinu milijarda eura i otpis 50 posto grčkog duga u privatnom sektoru.

U Grčkoj ne prestaju veliki prosvjedi protiv vladinih mjera štednje. Papandreu kaže kako njegova vlada ima povjerenja u prosudbu grčkih glasača. "Odluka grčkoga naroda za nas će biti obvezujuća", prenosi njegove riječi AFP.

Bit će to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

List "To Vima" u subotu je objavio rezultate ankete po kojima većina Grka o novome EU-ovu paketu ima negativno mišljenje.

Promatrači drže da je odluka o referendumu kockanje sa sporazumom koji je nastajao mjesecima i bilo ga je veoma teško postići. Čini se, javlja CBS News, kako je Papandreu odlukom o referendumu iznenadio i mnoge parlamentarne zastupnike svoje socijalističke stranke.

Papandreuova većina u parlamentu spala je na samo tri zastupnika viška, a zbog mjera štednje zbog kojih će zemlja 2012. biti u četvrtoj godini recesije, pala je i popularnost njegove vlade.

U četvrtak, nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti grčko zaduženje, Papandreu je rekao da "za Grčku počinje nova era".

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙