FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmovi Zdravka Mustaća u Ružičkinoj kući

Autor: agrb
ZAGREB/VUKOVAR, 31. listopada 2011. (Hina) - U okviru programa "Petak u Ružički" u petak, 4. studenog, u Ružičkinoj kući u Vukovaru prikazat će se četiri kratkometražna filma Zdravka Mustaća, jednog od najplodnijih hrvatskih autora eksperimentalnih filmova, izvijestio je danas Hrvatski dom Vukovar, koji organizira tu filmsku večer u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Mali ciklus Mustaćevih novijih radova počinje filmom "Nigredo" iz 2001. koji je iste godine dobio nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji kratki igrani film na Danima hrvatskoga filma. U ulogama dviju žena i muškarca koji se "vrte u krugu neostvarenih dodira i međusobna uništenja" glume Linda Begonja, Olga Pakalović i Dražen Šivak.

Prikazat će se i filmovi "Planktoni" (2005.) o dvoje mladih autističnih ljudi koji, u različitim životnim okolnostima, pokušavaju ostvariti normalnu ljudsku vezu (glume Nina Violić, Livio Badurina, Marijan Crtalić, Đorđe Jandrić) te "Bastion" (2007.) u kojemu Barbara Prpić i Ivana Roščić kroz deset rasplinutih slika prikazuju nastanak i raspad jedne ljubavne priče.

Na programu je i njegov ovogodišnji rad "Boje paukova", film o dvama mladim parovima "koji s uzajamnom netrpeljivošću i neprepoznatljivošću emocija iza sebe ostavljaju duboke tragove uzaludnog preživljavanja". U tom filmu glume Judita Franković, Dean Krivačić, Petra Hrašćanec i Damir Klemenić.

Zdravko Mustać (1961.) pripadnik je četvrte generacije splitske škole alternativnog filma. Osamdesetih godina prošlog stoljeća snimio je dvadeset kratkih eksperimentalnih filmova, a filmom se profesionalno počinje baviti devedesetih, realizirajući velik broj dokumentaraca, kratkih igranih filmova i videoradova. Radovi su mu uspješno prikazivani u inozemstvu i dobitnik je nekoliko nagrada na Danima hrvatskog filma.

Program "Petak u Ružički" Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar održava se od 2009. i jedino je mjesto u Vukovaru gdje se redovito mogu pogledati nekomercijalni, nezavisni, eksperimentalni, dokumentarni, kratkometražni i umjetnički filmovi.

(Hina) xagrb yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙