FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

XI. dani Julija Benešića

Autor: zdra
ILOK, 28. listopada 2011.(Hina) - Znanstveni skup, XI. dani Julija Benešića, na kojem sudjeluju stručnjaci koji se bave proučavanjem hrvatske kulturne, jezične, znanstvene i povijesne baštine Iloka, Slavonije i Srijema, s posebnim naglaskom na rad književnika i jezikoslovca Julija Benešića (Ilok 1883.- Zagreb 1957.), održan je danas u iločkom dvorcu Odeschalchi.

Nakon pozdravnih riječima v.d. ravnateljice Gradskoga muzeja Ilok Dubravke Tomšik Krmpotić, niz istaknutih jezikoslovaca, arheologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i drugih znanstvenika, raspravljali su o ostavštini Julija Benešića i njegovu doprinosu hrvatskoj kulturi te povijesnim, religijskim i drugim temama vezanim uz Ilok i Srijem.

Organizatori znanstvenog skupa Dani Julija Benešića su Gradski muzej Ilok, Katedra za hrvatski standardni jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Gradska knjižnica i čitaonica Ilok i Ogranak Matice hrvatske Iloka.

Julije Benešić se bavio književnim, kazališnim, prevodilačkim, jezikoslovnim i uredničkim radom. Preveo je brojna djela njemačke, ruske, najviše poljske književnosti, objavio Hrvatsko-poljski, a u rukopisu je ostavio Poljsko-hrvatski rječnik. U dva navrata bio je intendant HNK u Zagrebu

Pisao je pjesme, književne i kazališne kritike, feljtone i putopise, a osobito su važni njegovi napisi o hrvatskom i poljskim književnicima.

(Hina) xzdra ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙