FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska policija otkrila kradljivce brončanog taoca

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. listopada 2011.(Hina) - Slovenska policija objavila je u petak da je pronašla osobe koje su prije mjesec dana ukrale vrijedan kip u blizini ljubljanskog groblja Žale, razrezali ga i prodali kao otpadnu kovinu.

Razrezani dijelovi "Umirućeg taoca", 44 godina staro djelo kipara Borisa Kalina podignuto u spomen na strijeljanje talaca u Ljubljani u doba talijanske okupacije za Drugog svjetskog rata, bilo je pod zaštitom vlade kao kulturni spomenik.

Dvojica Ljubljančana u dobi od 20 i 29 godina, koji su ga ukrali i razrezali u dijelove prijavljeni su za kazneno djelo teške krađe i budu li osuđeni bez olakotnih okolnosti prijeti im kazna do osam godina zatvora.

Krađa taoca nije prvi slučaj krađe "partizanskih" spomenika iz 60-ih i 70-ih godina izrađenih u bronci koja je zanimljiva otkupljivačima. Problem je što u takvim slučajevima često ne postoje replike niti gipsani odljevi. Na sreću, u ovom slučaju policija je pronašla sve dijelove spomenika, pa se računa da će on moći biti potpuno obnovljen.

(Hina) xfl yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙