FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u petak je ponovno izjavio kako će njegova koalicija desnog centra uspjeti dovršiti mandat do izbora 2013. te da je savez sa Sjevernom ligom stabilan. Tijekom gostovanja u programu vlastite tv-mreže Canale 5, isključio je bilo kakvu mogućnost sastavljanja vlade nacionalnog jedinstva, dodavši kako bi takva vlada paralizirala Italiju. Također je kazao kako bi bilo kakva izborna kampanja usred krize bila štetna. "Važno je održati većinu i vladu da bi se provele reforme", kazao je talijanski premijer. Njegove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je predsjednik Sjeverne lige Umberto Bossi rekao kako postoji opasnost od toga da vlada padne na prijedlogu o povećanju životne dobi za odlazak u mirovinu, u sklopu reformi što ih zahtijeva EU.

VARŠAVA

Poljsko pravosuđe otvorilo je istragu o zločinima počinjenim u nacističkom logoru smrti u Auschwitzu tijekom Drugoga svjetskog rata, nastojeći pronaći neke od preživjelih zaposlenika u logoru prije njihove smrti. Oko 1,5 milijuna Židova ubijeno je tijekom Drugoga svjetskog rata u nacističkom logoru u Auschwitzu. Za vrijeme poratnog komunističkog razdoblja Varšava je pokrenula niz istraga zbog zločina počinjenih u Auschwitzu, no tijekom osamdesetih one su prekinute i zatvorene, jer je tada bilo iznimno teško pronaći svjedoke i počinitelje, s obzirom na činjenicu da je Poljska bila dio sovjetskog bloka. "Ne isključujemo mogućnost da ćemo uspjeti pronaći preživjele zaposlenike koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau", rekao je u četvrtak Piotr Piatek iz poljskog Nacionalnog memorijalnog centra. Židovske zajednice pozdravile su najavu Nacionalnog memorijalnog centra. Nije poznato hoće li ponovnim otvaranjem istrage biti obuhvaćeni i drugi nacistički logori na području Poljske.

MOSKVA

Rusija je u petak uspješno provela pokusni let rakete dugog dometa Bulave, čiji je opstanak u ruskome nuklearnom arsenalu bio upitan. Vojni izvori izvijestili su da je 12 metara dugačka balistička raketa Bulava ispaljena s nuklearne podmornice Jurij Dolgorukij u Bijelome moru. Glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov izvijestio je kako je raketa dosegnula cilj na Kamčatki udaljen 6.000 km. "Let rakete protekao je prema predviđenom planu. Bojeve glave dosegnule su cilj u predviđeno vrijeme", rekao je Konašenkov u programu ruske državne televizije. To je treće uspješno lansiranje Bulave u ovoj godini i iznimno je važno jer čak sedam od prethodnih 14 pokusnih lansiranja nije uspjelo, te su se pojavila pitanja o tomu hoće li raketa i tijekom idućih 30 godina ostati "perjanica" ruskog nuklearnog arsenala.

WELLINGTON

Novozelandske spasilačke ekipe uklonile su više od polovice nafte iz spremnika goriva broda nasukanog prije više od tri tjedna 22 km od novozelandske plaže Tauranga, no očekuje ih iznimno težak posao ispumpavanja ostatka nafte budući da prijeti opasnost od puknuća brodskog trupa, objavljeno je u petak. Brod Rena, koji je plovio pod liberijskom zastavom, prije više od tri tjedna nasukao se na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka. Iz njega se pritom izlilo 350 tona goriva, pri čemu je uginulo mnoštvo ptica. Nekoliko stotina kontejnera koje je prevozio palo je u ocean. Riječ je o najgorem naftnom zagađenju okoliša u području Novog Zelanda u posljednjih nekoliko desetljeća.

SARAJEVO

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je u petak kako unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u toj zemlji rastu štedni depoziti stanovništva koji su ove godine porasli za 6,1 posto. U priopćenju za medije CB BiH navodi da je tijekom 2011., rast štednih depozita iznosio 6,1 posto. U poslovnim bankama u BiH, prema objedinjenim podacima, građani su u rujnu držali šest milijardi i 880 milijuna konvertibilnih maraka, što je oko tri milijarde i 440 milijuna eura, priopćeno je.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙