FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pompeji: Urušio se dio "Diomedove kuće"

Autor: mhaj
RIM , 27. listopada 2011. (Hina/AFP) - U četvrtak se u Pompejima urušio dio "Diomedove kuće", izvijestio je ured za kulturnu baštinu sindikata UIL, neposredno nakon informacije o novčanoj pomoći EU-a u iznosu od 105 milijuna eura namijenjenih za obnovu i restauraciju tog poznatog arheološkog nalazišta u blizini Napulja.

Urušavanje dijela "Diomedove kuće", koja se nalazi u Ulici Consulare, dogodilo se samo nekoliko dana nakon što se urušio dio unutarnjeg zida dug oko četiri metra u području Pompeja poznatom kao Porta Nola.

Najnovije urušavanje u tom drevnom rimskom gradu uništenom u erupciji obližnjeg vulkana Vezuva ukazuje na loše održavanje i nedovoljno ulaganje u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu.

Riječ je o posljednjem u nizu urušavanja antičkih ruševina u Pompejima koje je kulminiralo u studenome prošle godine kad se do temelja srušila "Kuća gladijatora", nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta. Urušavanje je ponovno potaknulo pitanja o očuvanju rimske, antičke baštine u Italiji te o financiranju arheoloških nalazišta.

Točan uzrok urušavanja još se ne zna, no pretpostavlja se da su obilne kiše koje su padale u zadnje vrijeme, strukturu učinile nestabilnom. Stručnjaci su upozorili kako se stručnjaci trude očuvati i posljednje fragmente "Diomedove kuće", no tvrde kako je to nemoguće nakon što je nepopravljiva šteta učinjena.

Iz UIL-a su objavili kako današnje urušavanje u arheološkom nalazištu Pompeji ističe "potrebu što hitnijeg plana sanacije". "U protivnom ćemo se suočiti s ponovnim urušavanjem", upozorili su iz sindikata, a prenosi Ansa. EU je prije nekoliko dana izdvojio 105 miljiuna eura za restauriranje građevina u Pompejima.

Pompeji su rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slučajno otkriveni.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙