FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uništeno 16 tona zapljenjenih duhanskih proizvoda

Autor: vvar
VARAŽDIN , 26. listopada 2011. (Hina) - Na deponiju tvrtke „Univerzal“ u Varaždinu Carinska uprava danas je provela akciju uništenja ukupno 16.420 kilograma duhanskih proizvoda, zaplijenjenih na području Carinarnica Vukovar, Slavonski Brod, Osijek, Varaždin, Koprivnica i Karlovac.

Uništeno je ukupno 55.712 šteka cigareta (11.142.400 komada različitih vrsta cigareta) i 900,72 kilograma rezanog duhana, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 10 milijuna kuna.

Duhanski su proizvedi samljeveni te pretvoreni u granulat koji će se dalje koristiti kao alternativno gorivo.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine na carinskom području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 8.239.719 komada (41.198 šteka) različitih vrsta cigareta, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 7 milijuna kuna.

To je dvostruko veća količina zaplijenjenih duhanskih proizvoda nego u istom razdoblju lani.

„Samo u prvih devet mjeseci ove godine, ostvareni su bolji rezultati nego tijekom cijele 2010. godine, kada je ukupno zaplijenjeno 5.827.470 komada različitih vrsta cigareta, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 5 milijuna kuna“, rekao Mario Demirović iz Carinske uprave.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine najviše je cigareta zaplijenjeno na području Carinarnice Vukovar (6.352.220 komada), Carinarnice Slavonski Brod (413.160 komada) i Carinarnice Zagreb (337.161 komada cigareta).

Ministarstvo financija RH, Carinska uprava, provodi nadzor nad proizvodnjom, prometom i prodajom duhanskih proizvoda na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske, sukladno odredbama Zakona o carinskoj službi i Zakona o trošarinama.

Duhanski proizvodi koji su proizvedeni i pušteni u potrošnju na području Republike Hrvatske, moraju biti označeni duhanskim markicama Ministarstva financija, koje uz tekst „Republika Hrvatska – Ministarstvo financija“ moraju imati naznačenu slovnu oznaku serije, broj, a za cigarete i maloprodajnu cijenu.

Duhanski proizvodi koji nisu označeni markicama na propisani način, smatraju se proizvodima na koje nije obračunata i plaćena trošarina te se njihovo puštanje u potrošnju, kupovina i posjedovanje smatraju protuzakonitima.

(Hina) xvvar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙