FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje za "aferu kiosci"

Autor: ivuc
OSIJEK, 26. listopada 2011.(Hina) - Na osječkome Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem direktoru osječkoga Gradskog prometnog poduzeća (GPP) Darku Markoviću i još sedam osoba te nekoliko trgovačkih društava koje se tereti da su davanjem u podzakup već zakupljenoga gradskog zemljišta u tzv. "slučaju kiosci" počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krvotvorenja službene isprave, prikrivanja protuzakonito stečenog novca te poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima.

Osim Markovića, terete se bivši direktor osječke tvrtke "Media-Metro" Ivica Džalto, osječki poduzetnik Vladimir Čajo te Željko Babić, Danijel Paloš, Ivan Paloš, Nada Ereš, Renata Hirstein Goran Silađi te Đurica Pardon.

Optužnicom se Markovića tereti da je zatražio i neposrednom pogodbom s osječkim Gradskim poglavarstvom ugovorio zakup zemljišta na 14 mjesta na javnim površinama u gradskome vlasništvu radi prodaje karata javnoga gradskog prijevoza po cijeni od 1810 kuna na mjesec, a zatim je, iako svjestan da ih ne smije davati u podzakup, s trgovačkim društvom koje zastupa optuženi Džalto sklopio ugovor o njihovu podzakupu po cijeni od 2000 kuna na mjesec.

Okrivljenika Džaltu tereti se da je nakon toga zaključio ugovor o dodatnom podzakupu tih mjesta s trgovačkim društvom iz Zagreba po cijeni od 11.900 eura na mjesec. Ta trojica okrivljenika optuženi su da su tako ostvarenu nepripadajuću imovinsku korist uzeli za sebe na temelju fiktivnih pozajmica s računa privatnoga trgovačkog društva na ime okrivljenih zaposlenika tog društva Nade Ereš, Renate Hirstein i Gorana Silađija te plaćanjem fiktivnih usluga istraživanja tržišta trgovačkom društvu u vlasništvu Ivana Paloša. Tako su su si od lipnja 2007. do listopada 2008. protuzakonito pribavili imovinsku korist veću od 500.000 kuna.

Ostale optuženike, među ostalim, tereti se za sklapanje fiktivnih ugovora o posredovanju u zaključivanju podzakupa javnih površina te vođenje dvostrukoga knjigovodstva radi prikrivanja nezakonitog podrijetla novca. Okrivljenike Džaltu i Čaju tereti se da su počinili još jednu zloporabu položaja i ovlasti jer su se dogovorili o uplati fiktivne donacije od 25.000 kuna župnoj crkvi u Punitovcima, koju ju je s računa župe podigao župnik Đurica Pardon i predao ga Čaji, koji mu je za uslugu platio 1500 kuna, a ostatak novca predao optuženom Džalti. Župnika se tereti za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti.

Na današnjoj glavnoj raspravi svi su okrivljenici izjavili da se ne smatraju krivima za kaznena djela navedena u optužnici.

Sudsko vijeće najavilo je nekoliko glavnih rasprava za prosinac, a prva će se održati 7. prosinca. Predviđeno je, među ostalim, ispitivanje financijsko-knjigovodstvenog vještaka te svjedoka među kojima su bivši osječki gradonačelnik Gordan Matković i bivši član Gradskog poglavarstva Tone Papić te tajnica grada Jadranka Nikolov.

(Hina) xivuc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙