FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panetta oštro kritizirao Sj. Koreju i Kinu

Autor: dhai
TOKIO/ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Američki ministar obrane Leon Panetta u ponedjeljak je napao Sjevernu Koreju zbog "bezobzirnih i provokativnih" postupaka, te kritizirao Kinu zbog potajnog širenja vojne moći.

Panetta, koji je u ponedjeljak doputovao u posjet Japanu, na drugoj etapi svoje jednotjedne azijske turneje, svoje je kritike Sjeverne Koreje i Kine iznio u komentaru koji je objavio japanski dnevnik Yomiyuri Shimbun, prenosi TV mreža MSNBC News.

Naglasio je da se Washington i Tokio suočavaju s istim izazovima u azijsko-pacifičkom prostoru. "Oni uključuju Sjevernu Koreju, koja nastavlja s bezobzirnim i provokativnim ponašanjem i razvojem nuklearnog oružja i balističkih projektila, što predstavlja prijetnju ne samo Japanu već cijeloj regiji", napisao je Panetta.

Panettine oštre opaske došle su u trenutku kada su se američki i sjevernokorejski dužnosnici sastali u Ženevi na razgovorima o mogućem povratku Pjongjanga na šestočlane pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Govoreći o Kini, koja nakon gospodarske nastoji postati i vojna velesila, Panetta je istakao da "Kina ubrzano modernizira svoju vojsku, ali sa zabrinjavajućim manjkom trasparentnosti, i sa sve nametljivijom aktivnošću u Istočnom i Južnom kineskom moru".

On je napisao da će Japan i SAD raditi zajednički kako bi "ohrabrili Kinu da igra odgovornu ulogu u međunarodnoj zajednici". Veze Tokija i Pekinga pogoršale su se prošle godine, nakon čarki kraj spornih otoka u Istočno kineskom moru.

Pitanja oko potencijalnog opadanja američke vojne moći na Pacifiku zbog teškoća s državnim financijama, podudaraju se velikim kineskim ulaganjima u nove vojne tehnologije, uključujući program nosača zrakoplova, razvoj nevidljivog lovca i protubrodskog balističkog projektila, nazvanog "ubojica nosača".

Govoreći pred američkim vojnicima u Italiji, ranije ovoga mjeseca, Panetta je zabrinutost zbog vojnog jačanja Kine naveo kao jedan od razloga zbog kojeg je američka vojna prisutnost na Pacifiku ključna. "Ako tamo imamo naše nosače, naše flote, Kini ćemo jasno dati do znanja da ćemo štititi međunarodna prava slobodne plovidbe oceanima", rekao je Panetta.

Panneta je prije Japana, posjetio Indoneziju, gdje je iznio pozitivnije ocjene o Kini. U nedjelju je na Baliju novinarima rekao da Peking zaslužuje priznanje zbog relativno blagog odgovora na rujansku objavu prodaje američkog oružja Tajvanu, vrijednu 5,8 milijardi dolara.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙