FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Sudski proces odgođen zbog bijega bivšeg časnika HVO

Autor: zkre
MOSTAR, 24. listopada 2011. (Hina) - Za utorak najavljena obnova sudskog postupka za ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH protiv četvorice bivših pripadnika Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) odgođena je zbog bijega nekadašnjeg časnika Vojne policije Željka Džidića u Hrvatsku, potvrdili su u ponedjeljak u Županijskom sudu u Mostaru.

Predsjedavajući sudskog vijeća Zoran Krtalić rekao je za medije u Mostaru kako je odgođen početak glavne rasprave nakon što je dobio informaciju od Džidićeve obrane da se on odselio u Hrvatsku.

Dodao je da će predložiti određivanje pritvora protiv tog bivšeg časnika Vojne policije HVO-a koji se, s još trojicom bivših vojnih policajaca, tereti za ubojstvo 13 zarobljenih pripadnika Armije BiH sredinom 1993. godine.

Sudac Krtalić će predložiti i razdvajanje sudskog postupka protiv trojice pripadnika Vojne policije HVO-a Mate Aničića, Ivana Škutora i Erhada Poznića zbog nedostupnosti Džidića, protiv kojega se zbog toga u BiH ne može voditi sudski postupak.

Županijski, hercegovačko-neretvanski sud u Mostaru do sada je u tri navrata oslobodio Džidića i trojicu pripadnika HVO-a odgovornosti za ubojstvo 13 pripadnika Armije BiH koji su zarobljeni u prostorijama zapovjedništva IV. Korpusa u Mostaru na početku hrvatsko-bošnjačkog sukoba. No, čak tri puta Vrhovni sud Federacije BiH naložio je obnovu sudskog postupka pred sudom u Mostaru.

Zarobljenici su predani policiji tadašnje Herceg-Bosne te su nakon toga likvidirani. U svibnju 2007. godine u okolici Mostara pronađena su tijela deset od trinaest ubijenih pripadnika Armije BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙