FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razgovori s Iranom bi se mogli nastaviti

Autor: akoz
BEČ, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Velike svjetske sile voljne su sastati se s Iranom idućih tjedna ako se ta zemlja "ozbiljno angažira na sadržajnim razgovorima" o njenom spornom nuklearnom programu, poručila je u petak u pismu Teheranu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku.

U dugo čekanom odgovoru na prošlomjesečnu ponudu razgovora glavnog iranskog pregovarača Saeda Džalilija Catherine Ashton jasno je izrazila stajalište da se posljednji krug pregovora, na kojima u siječnju nije postignut nikakav napredak, ne smije ponoviti.

Ashton predvodi nastojanja šest zemalja, SAD-a, Britanije, Francuske Njemačke, Kine i Rusije, da se s Teheraom pregovara o njegovom nuklearnom programu.

Iran je rekao da je spreman obnoviti razgovore ali ustraje da druge zemlje priznaju njegovo pravo da obogaćuje uran, što je glavna smetnja posebice za zapadne diplomate koji to smatraju neprihvatljivim preduvjetom.

Ako je Iran spreman odgovoriti na zabrinutosti bez preduvjeta "bili bismo spremni dogovoriti se o idućem sastanku dolazećih tjedana na obostrano odgovarajućem mjestu", rekla je Ashton u pismu do čijeg je primjerka došla agencija Reuters.

Ashton je istaknula da je "ključno ići za konkretnim rezultatima" u nastavku pregovora. "Moramo osigurati da kada se sastanemo možemo postići stvaran napredak u nuklearnom pitanju". Ona je u pismu istaknula da "cilj ostaje svebuhvatno, dogovorno, dugoročno rješenje koje vraća međunarodno povejrenje u isključivo miroljubivu narav" iranskog nuklearnog programa.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙