FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 22. do ponedjeljka 24. listopada

Autor: vkla
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta u razdoblju od subote, 22. listopada do ponedjeljka, 24. listopada.

SUBOTA, 22. listopada

____________________

ZAGREB - Međunarodna konferencija u povodu 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije pod pokroviteljstvom predsjednika države, vlade i gradonačelnika i suorganizaciji MVPEI-a. Drugog dana konferencije "Solidarnost u Europi - Hrvatska i Europska unija" sudionicima će se, između ostalih, obratiti šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren. Međunarodna Paneuropska unija je najstariji pokret za ujedinjenje Europe, a djeluje od 1922. godine.

MEISE - Sastanak čelnika Europske pučke strane (EPP) na kojem bi trebala sudjelovati i hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Riječ je o sastanku koji se uvijek organizira prije summita čelnika 27 zemalja članica, koji se održava u nedjelju 23. listopada. Na sastanak su pozvani premijeri i predsjednici zemalja članica te oporbeni čelnici stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci. Iz zemalja koje su izvan EU-a, pozvana je samo Jadranka Kosor, premijerka "zemlje članice na čekanju", kako se navodi u priopćenju EPP-a. Na sastanku EPP-a sudjeluju i čelnici triju europskih institucija, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, Komisije Jose Manuel Barroso i Parlamenta Jerzy Buzek.

BRUXELLES - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebali bi se sastati u subotu navečer u Bruxellesu, uoči summita čelnika EU-a i summita eurozone koji će se održati u nedjelju.

KAIRO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas trebao bi posjetiti Egipat.

NEDJELJA, 23. listopada

______________________

BRUXELLES - Sastanak na vrhu čelnika svih 27 zemalja članica Europske unije, a potom i summit čelnika 17 zemalja eurozone. Tri su glavna pitanja na koja se očekuje odgovor od europskih čelnika - jačanje kreditnih sposobnosti europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), dokapitalizacija banaka te uloga privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj, odnosno dogovor o tome koliko će grčkog duga biti otpisano na štetu tih banaka.

ARGENTINA - Cristina Kirchner trebala bi u nedjelju opet pobijediti na argentinskim predsjedničkim izborima, po anketama koje predviđaju da će daleko za sobom ostaviti najbližeg protivnika zahvaljujući rekordnom gospodarskom rastu, podijeljenoj oporbi i rastu popularnosti nakon smrti njezina supruga. Kandidatkinja Fronte za pobjedu (peronistička stranka lijevog centra), Kirchner bi trebala dobiti između 51 i 55,4 posto glasova, a njezin glavni protivnik socijalist Hermes Binner između 12,4 i 15,6 posto.

BUGARSKA - Bugari će u nedjelju izaći na izbore na kojima će paralelno birati novog predsjednika države i nove lokalne vlasti, uključujući i gradonačelnike, a analitičari izbore smatraju testom za predsjednika vlade Bojka Borisova na polovici njegova mandata. Predizborna ispitivanja javnog mnijenja najviše izgleda za pobjednika u prvom krugu predsjedničkih izbora daju Rosenu Plevnelievu (47), koji nije kandidat nijedne stranke, ali je blizak vladajućoj stranci GERB premijera Borisova.

ŠVICARSKA- Parlamentarni izbori.

TUNIS - Prvi slobodni izbora u zemlji koja je počela Arapsko proljeće prije devet mjeseci kada je narod prosvjedima okončao 23-godišnju nedemokratsku vladavinu predsjednika Zinea El Abidina Ben Alija.

PONEDJELJAK, 24. listopada

_________________________

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazočit će svečanosti obilježavanja Dana Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i obratiti se prisutnima. Svečanost će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

ŽENEVA - Sjeverna Koreja i SAD bi trebali održati konzultacije oko nastavka šesterostranih pregovora o gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

LISABON - Najveća portugalska sindikalna krovna udruga CGTP organizira opći štrajk u znak prosvjeda protiv vladinih strogih mjera štednje.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙