FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednička izjava hrvatskog i mongolskog predsjednika - dokument

Autor: nbar
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je u Zagrebu razgovarao s mongolskim predsjednikom Tsakhiom Elbegdorjem, koji boravi u državnom posjetu Hrvatskoj, a dvojica predsjednika su tom prigodom objavila i zajedničku izjavu u kojoj ističu važnost daljnjeg razvoja političkog dijaloga i intenziviranja trgovine i gospodarske suradnje na različitim razinama.

Zajedničku izjavu objavljujemo u cjelosti:

"Na poziv Njegove Ekscelencije, g. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, Njegova je Ekscelencija g. Tsakhia Elbegdorj, predsjednik Mongolije, 19. i 20. listopada 2011. boravio u državnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Šefovi država (u daljnjem tekstu: obje strane) održali su razgovore, koji su vođeni u atmosferi prijateljstva i razmijenili su mišljenja o pitanjima bilateralnih odnosa i suradnje kao i pitanjima od obostrana interesa.

Obje su strane izrazile zadovoljstvo rezultatom tih razgovora i izrazile puno uvjerenje da će njihovi rezultati dati novi poticaj intenziviranju njihove bilateralne suradnje.

Istaknuli su važnost daljnjeg razvoja političkog dijaloga i intenziviranja trgovine i gospodarske suradnje na različitim razinama.

Dvije su strane naglasile da postoje mogućnosti za razvoj suradnje na polju prehrambenih proizvoda, poljoprivrede, lake industrije, infrastrukture, kulture, obrazovanja, turizma i zaštite okoliša. Ustvrdile su da podupiru suradnju odgovarajućih organizacija s tim u vezi.

Dvije su strane naglasile kako se sadašnji posjet odvija u godini 100. obljetnice Mongolskog nacionalnog pokreta za slobodu i 20. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske.

Mongolska je strana komentirala hrvatska postignuća u razvoju zemlje i zaželjela uspjeh u procesu priključenja EU-u.

Hrvatska je strana obećala pružiti pomoć nastojanjima Mongolije da uvede europske standarde, da čvrsto surađuje u okviru OESS-a te poduprijeti Mongoliju u proširenju njezine interakcije s NATO-m.

Hrvatska je strana potvrdila da prihvaća molbu mongolske strane cilj koje je povećati broj mongolskih studenata koji studiraju temeljem stipendije hrvatske vlade i predana je povećati taj broj.

Hrvatska je strana pozdravila mongolsko predsjedanje Zajednicom demokracija u razdoblju 2011.-2013. godine. Dvije su strane ustvrdile da u tom pogledu surađuju.

Obje su strane naglasile važnost jačanja suradnje na međunarodnoj sceni.

Strane su potvrdile spremnost za aktivnu interakciju u rješavanju globalnih problema, uključujući borbu protiv međunarodnog terorizma i za održivi razvitak u okviru Ujedinjenih naroda i njihovih specijaliziranih agencija.

Dvije su strane naglasile kako je državni posjet Nj.E. g. Tsakhie Elbegdorja, predsjednika Mongolije, Republici Hrvatskoj važan događaj cilj kojeg je daljnje jačanje prijateljskih odnosa i intenziviranje gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Nj.E. g. Tsakhia Elbegdorj, predsjednik Mongolije, g. Ivi Josipoviću, predsjedniku Republike Hrvatske izrazio je srdačnu zahvalnost za srdačnu i toplu dobrodošlicu te predsjedniku Josipoviću uputio poziv da posjeti Mongoliju."

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙