FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši radnici Đakovštine prosvjedovali u Zagrebu

Autor: dsta
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Tridesetak bivših radnika Đakovštine u stečaju prosvjedovalo je danas u Zagreb pred sjedištem Delegacije Europske unije na Trgu žrtava fašizma, ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispred sjedište sindikata PPDIV-a u ulici Ljudevita Posavskog te ispred Radničkog doma, a njihovo je izaslanstvo primio i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Prosvjednici traže od Vlade isplatu 26 milijuna kuna otpremnina za 350 radnika te propale đakovačke tvrtke.

Bivši radnici Đakovštine ističu kako su se odlučili i na ovaj način upozoriti na situaciju u kojoj su se našli. Pošto nemaju prava prosvjedovati na Markovom trgu ispred Vlade, koju kao trećinskog vlasništva Đakovštine smatraju odgovornom za svoju situaciju, odlučili su o svemu upoznati i EU institucije koje djeluju u Hrvatskoj, kazali su.

Nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine d.d. u stečaju Sanja Katić kazala je kako im je predsjednik obećao da će djelovati koliko je u njegovoj ovlasti, provjerit će stanje i nastojati pomoći.

Predstavnike radnika za vrijeme prosvjeda ispred ureda Delegacije EU primio je zamjenik veleposlanika EU-a Paulo Berizzi, koji im je, kako su rekli, pružio podršku te ukazao na mogućnost pronalaženja riješenja kroz fondove EU koji su namijenjeni za tvrtke u stečaju.

Glasnogovornica radnika Sanja Katić istaknula je kako su ostali bez sredstava za život te kako ova agonija predugo traje.

"Nismo tu iz nekog hira i pogađa nas kad u Saboru kažu da izvodimo performanse i igrokaze. Svatko tko tako misli neka dođe u Đakovo i bude s nama vani", kazala je.

Pred sjednište Delegacije EU došli su jer su na vrata Vlade kucali bezbroj puta i očito je da oni rješenja za naše probleme nemaju, rekla je dodajući kako je ministar Čobanković prošli tjedan rekao da rješenja nema, dok je prije dva, tri tjedna govorio kako je pitanje vremena kada će se novac isplatiti.

"Ne tražimo ono što nije naše, ministar Čobanković je javno rekao da je naša sreća što imamo 40 milijuna kuna sudskih potraživanja, samo je pitanje kako do tih novaca doći. Nama treba 26 milijuna kuna, neka si razliku uzme, ali dajte nam ono što je naše", kazala je Katić.

Radnici su podsjetili i kako je na nagovor Sindikata PPDIV otvoren stečajni postupak nad Đakovštinom te kako su došli prosvjedovati i pred tim sindikatom koji ih sada ignorira.

Četveročlano izaslanstvo bivših radnika Đakovštine u Saboru je jutros dijelilo letke u kojima upozoravaju na svoju situaciju.

Navode kako su izmanipulirani, prevareni i napušteni od Sindikata PPDIV-a, od Vlade, i prepušteni Trgovačkom sudu. Napominju kako je program radničkog dioničarstva proveden na poticaj Vlade i HFP-a, kako je udio države u strukturi propale Đakovštine iznosio 35 posto, a udio radnika 32 posto. Vjerovali su da će HFP skrbiti za imovinu u državnom vlasništvu, a ujedno i imovinu radnika, no to se nije dogodilo i 350 otpuštenih radnika završilo je na ulici.

Podršku prosvjednicima došla su dati i sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih željezničara Narcisa Veljković koja im je uručila 1.000 kuna pomoći, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i facebook prosvjednici.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙