FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Program HDZ-a u Križevcima predstavili Popijač i Mesić

Autor: kkop
KRIŽEVCI, 18. listopada 2011. (Hina) - Predstavljajući izborni program Hrvatske demokratske zajednice u Križevcima, koordinator HDZ-a u 2. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore i ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da će se potezi nove HDZ-ove vlade ocrtavati najprije u fiskalnoj politici, financijama i porezima kojima se uređuju odnosi u gospodarstvu.

Potrebna nam je konkurentna Hrvatska i mjere koje će se temeljiti na štednji u javnoj potrošnji, na povećanju zaposlenosti i zapošljivosti hrvatskih građana, rekao je, istaknuvši i kako je vlada Jadranke Kosor u jeku gospodarske krize uspjela redovno isplaćivati mirovine i plaće zaposlenicima u javnom sektoru te joj je povrh svega uspjelo za milijardu kuna smanjiti troškove.

Tada je poduzeto niz mjera za oporavak gospodarstva koje su sada temelj bržeg gospodarskog rasta i koje bi do 2013. godine trebale dovesti do smanjenja državnog deficita na svega 2,2 posto, istaknuo je.

Rekao je da je predviđeno podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a. "Taj će prag iznositi 170 tisuća kuna, a za male i srednje poduzetnike, koji ostvaruju prihod do 2,5 milijuna kuna, omogućit ćemo da PDV plaćaju tek po naplaćenoj realizaciji", rekao je Popijač. "U segmentu zapošljavanja i troška rada, posebice prema mladim ljudima koji prvi put ulaze u svijet rada, nova HDZ-ova vlada planira oslobađanje od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i prepolovljavanje doprinosa za mirovinsko osiguranje tijekom prvih 18 mjeseci", rekao je. Planiramo također povećati neoporezivi dio dohotka, što je, ističe Popijač, najizravniji način za povećanje neto plaće.

Laž je i zla namjera onih koji govore da je država dužna 40 milijarda eura - taj dug nije stvorio samo državni proračun, nego u njega spadaju i zaduženja banaka, građana i poduzeća, kazao je Popijač. Svi koji u svojim programima tvrde da neće zaduživati državu lažu, treba jasno kazati da ne postoji država koja se ne zadužuje, rekao je.

Član predsjedništva stranke i ministar kulture Jasen Mesić je istaknuo da se vlada Jadranke Kosor nesmiljenom žestinom obračunava s korupcijom. U toj ćemo borbi i dalje ustrajati, ali potreban nam je još jedan mandat da dokažemo kako korupcija ima svoje ime i boju, rekao je Mesić, te pritom upozorio na šest do sedam milijardi kuna duga što ga je stvorio Zagrebački holding.

On je kazao kako su branitelji temelj hrvatske države, zbog čega se HDZ protivi da ih procesuira sudstvo u Srbiji.

Prilikom govora o ulaganjima u kulturi, Mesić je kazao da HDZ drži do praktične vjere i očuvanja sakralnih objekata u čemu se razlikuje od svojih političkih oponenata.

(Hina) xkkop/xnmau yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙