FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud odlučuje o Sanaderu

Autor: sobr
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Branitelj Ive Sanadera, odvjetnik Čedo Prodanović nije želio otkriti iznos jamčevine koju će obrana ponuditi u zamjenu za obranu sa slobode bivšeg premijera, no prije ročišta na kojem se o tome odlučuje kazao je da će, ako Sanader bude pušten, "to biti vrlo velika jamčevina".

Do sada je najveća jamčevina u Hrvatskoj 12 milijuna kuna koliko je za obranu sa slobode ponudio varaždinski poduzetnik Davor Patafta, osumnjičen s bivšim varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom za malverzacije sa gradskim zemljištem.

Bivši premijer je u zatvoru od 18. srpnja kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor mu je određen još 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija. Tu je odluku donio sudac istrage Krešimir Devčić koji će o tome ponovno odlučivati na ročištu zatvorenom za javnost, započetom u 11 sati. Na ročištu je i Sanader koji je dovezene iz zatvora u Remetincu.

Njegovi branitelji smatraju kako nema razloga da mu se ponovno produlji istražni zatvor, dok, kako se neslužbeno doznaje, USKOK tvrdi da i dalje postoji opasnost od njegova bijega te da ga zbog toga treba zadržati u zatvoru.

Obrana je krajem rujna podnijela ustavnu tužbu kojom se žalila na istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega, tvrdeći da takav razlog ne postoji, no Ustavni sud je prošlog tjedna odbio tužbu, ustvrdivši da su dosadašnje sudske odluke o istražnom zatvoru zakonite. No, ustavni suci su obvezali zagrebački Županijski sud da ubuduće strože ocjenjuje postoji li i dalje opasnost od bijega Sanadera.

U svojoj odluci ustavni suci su naveli da nadležni sud mora svaki put provesti sveobuhvatnu procjenu činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, uvažavajući i promjene u osobnoj situaciji osobe koja se nalazi u istražnom zatvoru i promjene koje objektivno nastaju zbog napretka u istrazi. Također su naveli da se u svakom sljedećem preispitivanju zakonskih osnova za produljenje istražnog zatvora pred suca istrage "postavljaju stroži zahtjevi koje prati i pojačan nadzor Ustavnog suda".

Sanader je, pak, u tužbi tvrdio da u prosincu prošle godine kada mu je skinut zastupnički imunitet i počeo kazneni progon protiv njega (9. prosinca) nije bježao iz Hrvatske. U prilog tomu naveo je da se samo tri dana prije, 6. prosinca, vratio iz SAD-a u Hrvatsku, što svakako ne bi činio da je imao namjeru izbjegavati kazneni progon. Naveo je i da je otišao iz zemlje u prijepodnevnim satima, u vrijeme kada protiv njega nisu još bile poduzete bilo kakve službene radnje. Tvrdi da je otputovao na ranije dogovorene poslovne sastanke u Austriji te da je uhićen na autocesti u Austriji pri povratku u Hrvatsku, što je, kaže, vidljivo iz izvještaja austrijske policije.

Dodao je da su o namjeri dragovoljnog povratka njegovi odvjetnici 10. prosinca obavijestili nadležne, ravnatelja USKOK-a, Ravnateljstvo MUP-a, a njegov prijatelj saborski zastupnik Jerko Rošin je o namjeri predaje obavijestio glavnog državnog odvjetnika, inače, kako piše u tužbi, svog dugogodišnjeg dobrog poznanika.

No, svu ti argumenti bivšeg premijera nisu bili dovoljni da ustavni suci zaključe da mu je povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙