FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas će biti održano ročište o istražnom zatvoru, na kojemu će biti odlučeno hoće li bivši premijer Ivo Sanader ostati u Remetincu ili će biti pušten da se brani sa slobode. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je jučer da će odvjetnički tim zatražiti da se Sanadera, koji će prisustvovati ročištu sutra u 11 sati, pusti na slobodu jer smatraju da više nema uvjeta za njegov pritvor. "Vidjet ćemo stajalište USKOK-a, odnosno što će tražiti te kako će i po kojim osnovama zahtijevati da se produlji pritvor. Mi ćemo tražiti da ga se pusti na slobodu jer smatramo da više nema uvjeta za pritvor", izjavila je Sloković. Što se tiče jamstva, kaže kako još uvijek nisu u cijelosti odlučili hoće li ići na tu soluciju ili ne, no ipak dodaje da je to najvjerojatnija mogućnost. Sanader je u zatvoru u Remetincu od 18. srpnja ove godine.

VARAŽDIN - Stanovnici Varaždina novog će gradonačelnika birati u drugom izbornom krugu, za dva tjedna, 30. listopada, jer u prvom krugu prijevremenih izbora za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika, održanom jučer, nijedan od četvorice kandidata nije dobio više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Za 14 dana bit će održan drugi krug izbora, u kojem će se natjecati dvojica kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova, a to su kandidat HNS-SDP-HSU-a Goran Habuš i nezavisni kandidat Zlatko Horvat, doznaje se od predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Alana Pretkovića. Nako što su obrađeni podatci sa svih 48 biračkih mjesta, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u varaždinskoj je Gradskoj vijećnici izvijestio da je, prema privremenim službenim podatcima, na prijevremene izbore za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika izašao 15.651 birač s pravom glasa, odnosno 37,94 posto od ukupno 41.256 upisanih birača. Nevažećih je listića bilo 286, odnosno 1,83 posto. HNS-SDP-HSU-ov kandidat za gradonačelnika Goran Habuš i kandidati za njegove zamjenike Natalija Martinčević i Vjeran Radelić osvojili su 6.866 odnosno 43,87 posto glasova birača, a nezavisni kandidat Zlatko Horvat i kandidati za njegove zamjenike Stjepan Talan i Valentin Sabolić - 3.588, odnosno 22,93 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Njih dvojica ušla su u drugi krug izbora za varaždinskog gradonačelnika, koji će biti održani za dva tjedna. HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Miljenko Ernoić i kandidati za njegove zamjenike Jasminka Porobija i Josip Stanek osvojili su 2.462, odnosno 15,73 posto glasova, a nezavisni kandidat Ladislav Ilčić i kandidati za njegove zamjenike Robert Podoljnjak i Nikola Šopar 2.444, odnosno 15,62 posto glasova birača koji su izašli na izbore.

SIBINJ - Na jučer održanim izvanrednim izborima za načelnika općine Sibinj, u Brodsko-posavskoj županiji ni jedna od deset kandidiranih lista nije osvojila potrebnu većinu od 50 posto plus jedan glas, od ukupno 2.916 glasača izašlih na izbore. Zato će se 30. listopada održati drugi krug izvanrednih izbora za načelnika sibinjske općine, doznaje se večeras od predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stjepana Kukure. U biračke popise bilo je upisano 6.442 glasača. Prema prvim neslužbenim podatcima najviše glasova 1.207 ili 41,34 posto osvojila je lista Hrvatske stranke prava "Dr.Ante Starčević" (HSP Dr. Ante Starčević) čiji je nositelj Josip Pavić. Druga s 390 ili 13,36 posto osvojenih glasova je lista Hrvatske stranke prava (HSP) čiji je nositelj Krunoslav Zdjelarević. Ostale kandidacijske liste ostvarile su slijedeće rezultate HDZ - 12,44 posto, HSLS - 9,28 posto, Koalicijska lista - SDP-HNS 5,99 posto, HSS - 5,03 posto, HDSSB - 4,69 posto, Nezavisna lista Dario Dujček - 3,01 posto, HSU - 1,64 posto i Nezavisna lista Kristijan Kolarec - 1,34 posto glasova. Četrdeset i pet glasova bilo je nevažećih. "Izbori su protekli u redu, izbornom povjerenstvu do sada nitko nije podnio ni jedan prigovor. Drugi krug izvanrednih izbora za načelnika općine Sibinj održati će se 30. listopada", kazao je predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stjepan Kukura nakon što su prebrojani glasovi sa svih 12 glasačkih mjesta.

SPLIT - Sedme Runjićeve večeri održane su sinoć u splitskom HNK-u, u čast jednom od najvećih hrvatskih skladatelja popularne glazbe Zdenku Runjiću, a tom je koncertu uz brojne osobe iz kulturnog i političkog života nazočio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Josipović je nakon koncerta izjavio kako je to za njega bila večer glazbe ali i sjećanja na Zdenka Runjića. "Poznavao sam Runjića od malih nogu do prerane smrti. Bili smo susjedi u Baškoj Vodi i puno smo se družili i igrali šah", kazao je Josipović, napomenuvši da mu je Runjić bio dobar prijatelj. Splitski pjevač Petar Grašo, koji je otpjevao Runjićevu skladbu "Infiša san u te", izjavio je kako se koncertom na kojem se izvode Runjićeve pjesme podsjeća ljude na ogromnu baštinu koju je ostavio. Toni Cetinski otpjevao je skladbu "Oprosti mi pape". Izjavio je da je Runjić puno učinio za hrvatske glazbenike i glazbu uopće. Na sedmim večerima nastupili su i Nina Badrić, Marko Tolja, Jasna Bilušić, Ines Tričković, Natali Dizdar, Ivana Husar Mlinac, Maja Posavec, Petra Antolić, Maya Sar, Oliver Dragojević, Ivana Rushaidat, Gadjo Manouche i Vlado Georgiev. Premijerno su na Runjićevim večerima nastupili Tony Cetinski, Goran Bare koji je pjesmu "Vjeruj u ljubav" izveo u blues verziji, te Sergej Četković i Jasna Bilušić, dok je glumica Nataša Janjić sa pjesmom "Ništa nova" imala svoj prvi solo nastup.

ZAGREB - Projekcijom britanskog filma "Tiranosaur" u režiji glumca Paddyja Considinea, neobičnom pričom o emotivnom odnosu između autodestruktivnog alkoholičara i kršćanske humanitarke, sinoć je u zagrebačkom kinu "Europa" otvoren deveti Zagreb Film Festival, na kojemu će se u idućih osam dana prikazati ukupno 90 filmova. Na svečanosti otvorenja uručena je Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata, koja se, u spomen na preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) dodjeljuje od prošle godine. Ovogodišnji dobitnik te nagrade je redatelj Hrvoje Hribar, izvršni direktor HAVC-a, koji je nagrađen za istaknuti doprinos na području filmske umjetnosti i promicanje hrvatskog filma. Zagreb Film Festival će ugostiti stotinjak autora, glumaca i filmskih profesionalaca iz cijeloga svijeta, a na otvorenju je bio i Diarmid Scrimshaw, producent filma "Tiranosaur", koji je na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu osvojio nagrade za najbolju režiju i glavne uloge. Među istaknutijih gostima najavljeni su izraelski redatelj Eran Kolirin, autor filma "Razmjena", Michael Fuith, glavni glumac austrijskog filma "Michael", Emma Levie, glavna glumica nizozemskog filma "Lena", ekipa slovenskog filma "Izlet" debitanta Nejca Gazvode te, u funkciji člana glavnog žirija Peter Suchitzky, filmski snimatelj i bliski suradnik Davida Cronenberga. Njemu u čast, Festival će 23. listopada zatvoriti posljednji Cronenbergov film "Opasna metoda". Natjecateljski program obuhvaća 11 dugometražnih, 10 kratkih, 13 dokumentarnih te osam kratkih domaćih filmova iz programa "Kockice", a od hrvatskih filmova na Festivalu će se premijerno prikazati film "Oblak" Miroslava Sikavice o Luki Ritzu, "Marijine" Željke Sukove te "Zemlja znanja" Saše Bana o blokadi zagrebačkog Filozofskog fakulteta tijekom 2010. U kinu "Tuškanac" prikazivat će se program "Velikih 5" s novim filmovima iz pet najvećih europskih kinematografija, dok će "Plesni centar" biti domaćin triju popratnih programa - "Moj prvi film" donosi dugometražne prvijence danskih autora i njihove kratke filmove, a tu su i dva nova programa, "Red Westerns" s 'kaubojskim' filmovima snimljenima u komunističkim zemljama i "Seksualna edukacija", s uratcima koji propituju seksualnost u edukativne svrhe.

ZAGREB - Nakon sjajnog starta u hrvatskim kinima film "Koko i duhovi" redatelja Daniela Kušana nagrađen je na prvom međunarodnom filmskom festivalu na kojem je prikazan - njemačkom 16. SCHLINGEL međunarodnom fimskom festivalu za djecu i mlade (International Film Festival for Children and Young Audience) u Chemnitzu, izvijestili su sinoć iz zagrebačke producentske kuće "Kinorama". Na 16. SCHLINGEL festivalu, održanom od 10. do 16. listopada, prikazano je 146 filmova, od čega 16 u natjecateljskom programu. Film "Koko i duhovi" osvojio je Posebno priznanje – međunarodni žiri sastavljen od šesnaestero djece iz osam europskih država proglasio ga je drugim najboljim filmom festivala, navode iz "Kinorame". Redatelj Daniel Kušan i glumac Kristian Bonačić predstavili su film festivalskoj publici i gostima festivala, kojih je ove godine bilo čak 9.000. Scenarij filma, nastao prema slavnom književnom predlošku Ivana Kušana, napisali su Ivan i Daniel Kušan, film su proizveli Kinorama i Hrvatska radiotelevizija, sufinancirao ga je Hrvatski audiovizualni centar, a distribuira ga Continental film. U filmu glume Antonio Parač - Koko, Nina Mileta - Marica, Kristian Bonačić - Zlatko, Filip Mayer - Miki, Ivan Maltarić - Božo, i drugi.

(Hina) ysp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙