FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 16. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

SPLIT - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je na današnjem izbornom saboru HDZ-a za 10. izbornu jedinicu odbacila medijske napise da će HDZ povući iz Sabora Zakon o ništetnosti koji se odnosi na hrvatske branitelje za koje se optužnice za ratne zločine došle iz Srbije. „Nećemo povući taj zakon iz Sabora“, rekla je Kosor obraćajući se nazočnima u Športskom centru Gripe.Zamjerila je oporbi što ne nalazi primjedbe optužnicama iz Srbije koje su rađene na temelju dokumenata bivše JNA i ističe da to nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, a protivi se donošenju zakona u Hrvatskoj kojim se želi onemogućiti jurisdikcija druge države, to jest Srbije, nad Hrvatskom. „Mi smo svoje dobrosusjedstvo dokazali milijardu puta“, kazala je Kosor. Naglasila je kako Hrvatska ima pravo tražiti da se kao „nulto pitanje“ sa Srbijom riješi nepoznanica o nestanku 999 hrvatskih branitelja i civila. Kosor je u govoru više puta kritizirala ponašanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. „Čuli smo od šefa Kukuriku koalicije da neće sudjelovati u radu Sabora, ali u protekle 4 godine on nije ni sudjelovao u Saboru, raspravljao je – nula puta, što bi Sinjani rekli 'u ništa'“, rekla je Kosor. „Kada ja kažem da su zauvijek prošla vremena da neki hrvatski premijer ili premijerka idu u Beograd po mišljenje, onda Milanović kaže da su to nacionalističke izjave. Ništa oni ne razumiju“, kazala je Kosor. Dodala je kako njezina Vlada neće prodavati HEP, za razliku od Milanovića. Predsjednica HDZ-a istaknule je i kako neće dopustiti nijednu uvredu na račun niti jednog člana HDZ-a. „Ni jednu stranku u Hrvatskoj ne doživljavam kao neprijatelja, imam poštovanje za svakoga, ali nikomu nećemo dopustiti da HDZ, kojeg je utemeljio Franjo Tuđman, naziva zločinačkim“, poručila je Kosor. Ponovila je kako se u borbi protiv korupcije „HDZ najviše izložio i najteže je pogođen“. Oštro je kritizirala oporbu što, po njezinim riječima, prihvaća borbu protiv korupcije, ali samo ako ide u smjeru HDZ-a, a protivi se kad se ide „prema njihovim vratima“. Također je zamjerila oporbi da nije htjela pomoći Hrvatskoj u pregovorima s EU, te da oporba nije htjela glasovati za zakon o sukobu interesa jer se plaše pokazati što njihovi dužnosnici imaju. Kosor je najavila da će do kraja listopada biti isplaćeno 820 miljuna kuna nove rate duga umirovljenicima, dodavši kako je do sada vraćeno 8,5 milijardi kuna tog duga. Posebice se zahvalila generalu Damiru Krstičeviću što je došao na HDZ-ov skup podržati nju i HDZ.

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelujući večeras u splitskom Hotelu Park obilježavanju 20. obljetnice postojanja informatičke tvrtke Enel Split d.o.o., pozvao je Splićane da ne dopuste da im se nametne kompleks toga grada. „Nedajte da vam itko nametne kompleks Splita, jer Split je uspješan grad“, rekao je Josipović obraćajući se nazočnima na svečanom domjenku.

Dodao je kako Split i tvrtke poput Enela mogu u budućnosti biti motor razvoja Hrvatske te kako nema nikakvog razloga da Splićani i Splićanke ne budu najuspješniji u gospodarstvu i da se ravnopravno natječu sa Zagrebom, Osijekom ili bilo kojim drugim gradom u Hrvatskoj. „Ništa se vi ne bojte što ste iz Splita, nije vam to nikakav minus jer Split je poznat po talentiranim i uspješnim ljudima u svim oblastima“, istaknuo je Josipović. „Mi danas ulazimo u novo ozračje koje karakterizira kriza, ali i ulazak u Europsku uniju gdje će konkurencija biti sve oštrija. Moramo biti sve pametniji, sposobniji želimo li uspjeti na tom tržištu, jer bez utakmice na tom tržištu nema budućnosti“, kazao je Josipović. Državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić istaknuo je da se tijekom 20 godina postojanja splitska tvrtka Enel razvila u respektabilnu informatičku tvrtku s više od 40 zaposlenih stručnjaka. Ta tvrtka nudi niz kvalitetnih softverskih usluga svojim korisnicima, dodao je. Član Uprave tvrtke Enel, Mario Jerončić, je istaknuo kako nije lako opstati u softverskoj industriji jer se u njoj ubrzano događaju promjene na koje treba reagirati, a i globalna konkurencija je sve veća. „Ulaskom Hrvatske u EU spremni smo pomoći poslovne procese“, kazao je Jerončić. Predsjednik Josipović će večeras u splitskom HNK-u nazočiti koncertu 7. Runjićeve večeri.

VARAŽDIN - Na današnjim prijevremenim izborima za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika do 15 sati na biračka je mjesta izašlo tek nešto više od 25 posto birača s pravom glasa, izvijestio je popodne predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Alan Pretković. Građani novog gradonačelnika Varaždina biraju između četvorice kandidata: HSLS-og Miljenka Ernoića, HNS-SDP-HSU-ovog Gorana Habuša te nezavisnih kandidata Zlatka Horvata i Ladislava Ilčića. Istodobno s gradonačelnikom, biraju se i njegova dva zamjenika, pa su uz kandidate za gradonačelnika na glasačkim listićima navedeni i kandidati za zamjenike.

«U 7 sati otvoreno je 48 biračkih mjesta, a do 15 sati je glasovanju pristupilo 10.386 birača, odnosno 25,18 posto od ukupno 41.250 birača s pravom glasa», rekao je Pretković. Dodao je kako dosad nije bilo prijavljenih incidenata, odnosno da izbori protiču u uljuđenom i demokratskom okruženju. Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a nakon toga birački odbori u roku od 12 sati moraju varaždinskom Gradskom izbornom povjerenstvu predati zapisnike o svom radu. Prvi relevantniji, ali još neslužbeni podatci očekuju se oko 22 sata.

VODNJAN - Za sada nepoznati muškarac smrtno je stradao u požaru, koji je sinoć oko 23 sata izbio u baraci u Istarskoj ulici u Vodnjanu, izvijestila je danas Policijska uprva istarska. Prema podatcima policije vatrogasci su prilikom gašenja pronašli mrtvo tijelo nepoznate osobe, pa je nakon očevida naložena obdukcija tijela dok će se DNA analizom utvrditi identitet smrtno stradale osobe. Neslužbeno se doznaje da je u požaru poginuo muškaraca srednjih godina. Istraga o uzrocima i okolnostima nesreće je u tijeku

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙