FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki sindikati produžit će štrajk na 48 sati

Autor: kgab
ATENA, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Grčki sindikati odlučili su da će produžiti opći štrajk planiran za idući tjedan na 48 sati, dok su se prosvjedi protiv oštrih mjera štednje nastavili i u četvrtak i blokirali su javni prijevoz u Ateni, a također su onemogućili turistima da razgledaju Akropolu.

Dok socijalistička vlada premijera Georgea Papandreua uvodi nove rezove kroz parlament, jer to od nje traže međunarodni zajmodavci, sindikati su priopćili da će opći štrajk 19. listopada biti produžen za još jedan dan.

Štrajk, koji će paralizirati veći dio zemlje, održava se istodobno s glasovanjem o paketu mjera štednje 20. listopada, tri dana prije summita EU-a za koji se čelnici nadaju da će iznjedriti sveobuhvatno rješenje krize.

"Želimo srušiti taj prijedlog zakona koji će uništiti Grčku i njezin narod", rekao je Ilias Iliopulos, glavni tajnik sindikata ADEDY koji predstavlja zaposlenike u javnom sektoru i koordinira štrajk sa sindikatom zaposlenih u privatnom sektoru GSEE.

To su dva najveća grčka sindikata koji predstavljaju oko 2,5 milijuna svojih članova, ili polovicu grčke radne snage.

U četvrtak je zaustavljen gradski prijevoz u Ateni, a Akropola je bila zatvorena drugi dan zaredom. Prosvjednici su također okupirali tiskarski ured grčke elektroprivrede kako bi omeli provedbu vrlo nepopularnog poreza na imovinu koji se naplaćuje preko uplatnica za struju.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙