FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđena optužnica Drmiću i ostalima

Autor: sobr
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Potvrđena je optužnica saborskom zastupniku Ivan Drmiću, osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, njegovoj supruzi Božici Tadić-Ćavar i bivšoj zamjenici glavnog urednika "Glasa Slavonije" Sanji Marketić, optuženima za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Glavašu.

Optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Renate Miličević je nakon višesatne sjednice danas u cijelosti potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv četvero okrivljenih za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

S njima je na optuženičkoj klupi trebao sjediti i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, no on je, na iznenađenje ostalih optuženih i njihovih branitelja, prije desetak danas u cijelosti priznao optužbu i krivnju te se nagodio s USKOK-om na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u narednih pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će, uz to, vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Marketić.

Nakon potvrđivanja optužnice spis će biti predan raspravnom vijeću koje će zakazati pripremno ročište na kojem će se odrediti datum početka suđenja te dokazi i svjedoci koji će se saslušati tijekom suđenja.

Obrana je danas pokušala osporiti optužnicu tvrdeći da nema elemenata kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenog djela i poticanja na protuzakonito posredovanje.

Budući da se zbog toga, kako tvrde, nisu mogle provoditi mjere izvida neuspješno su tražili da se tako prikupljeni dokazi izuzmu kao protuzakoniti. No, Tadićev odvjetnik Mate Matić obrazloženje optužnog vijeća ocijenio je optimističnim jer je predsjednica vijeća navela da je vijeće vezano uz činjenični opis, a ne pravnu kvalifikaciju, odnosno da nije njihov zadatak utvrđivati postojanje kaznenih djela.

To, smatra Matić, daje naznaku da će raspravno vijeće dobrano obratiti pažnju na to postoje li ili ne elementi kaznenih djela udruživanja i protuzakonitog posredovanja koja se okrivljenicima stavljaju na teret.

Za tvrdnje obrane da je obrazloženje optimistično i da nema elemenata kaznenog djela, zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković rekao je da je obrana imala danas priliku oboriti optužnicu ali da ju je vijeće potvrdilo.

Obrana tvrdi da bi okrivljenici mogli biti odgovorni tek za pripremne radnje koje nisu kažnjive ili eventualno zbog kaznenog djela dogovora radi udruživanja, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora. Inače za to kazneno djelo nije nadležan USKOK nego DORH, napomenuo je Matić.

Vezano uz slučaj nagodbe optuženog Srećka Jurišića, Matić je ocijenio kako je apsurd da on dođe u milost USKOK-a, iako je "navlačio" ljude da prikupe novac, bio inicijator i jedini negativac.

"To pokazuje da ova uskočka država, dakle država u kojoj USKOK vodi politiku na ovaj način nije dobra i da ćemo vrlo brzo morati mijenjati bitne elemente Zakona o kaznenom postupku", ustvrdio je. Kazao je i da su podnijeli prijavu disciplinskoj komisiji Hrvatske odvjetničke komore protiv Jurišićeva branitelja Željka Gulišija zbog kršenja Kodeksa odvjetničke etike.

Gulišija je rekao Hini kako je samo radio ono što je tražio njegov branjenik te da se ničim nije ogriješio o Kodeks odvjetničke etike. Tvrdi da je Jurišić priznao samo ono što su USKOK i policija u istrazi tajnim prisluškivanjem, iskazima svjedoka i drugim dokazima nepobitno utvrdili.

"Svojim priznanjem moj branjenik nikome nije otežao položaj u postupku", kazao je Gulišija koji smatra da su njegove kolege odvjetnici nekorektni te da "preko njega stvaraju alibi za eventualni neuspjeh u obranama svojih klijenata". Dodao je da tim kolegama želi uspjeh te da će, ako se dokaže da su on i Jurišić pogriješili najveću štetu pretrpjeti upravo Jurišić.

Zaključio je kako Jurišić svojim priznanjem nije obvezao sud u svom pravorijeku te da je sud taj koji će odlučiti je li ono za što su optuženi Drmić i ostali uistinu kazneno djelo.

Tadićeva braniteljica Jadranaka Sloković najavila je da će tražiti Jurišićevo saslušanje, ocjenjujući da "njegov iskaz nije obrana nego priznanje činjeničnog supstrata kaznenog djela".

(Hina) xmvr/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙