FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kukuriku koalicija bojkotira rad Sabora (duža)

Autor: trub
ZAGREB, 13. listopada 2011.(Hina) - Saborski zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, stranaka Kukuriku koalicije, neće više sudjelovati u radu Hrvatskog sabora, a time ni u, kako su danas izjavili njihovi predstavnici, HDZ-ovom narušavanju dostojanstva i ugleda parlamenta.

"U situaciji u kojoj je komunikacija u Saboru dovedena na razinu bacanja flaša i papira, kao u zadnjoj birtiji, smatramo da je to situacija u kojoj mi više ne možemo sudjelovati u radu Sabora", izjavila je predsjednica Kluba HNS/HSU-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Saboru.

Na bojkot rada parlamenta četiri su se stranke, dodala je, odlučile jer su zaključile da je u pitanje dovedena jedna od temeljnih zastupničkih zadaća - čuvanje digniteta i dostojanstva parlamenta kao temeljne predstavničke institucije svake demokracije.

"Smatramo da, time što se ne uvlačimo i ne dozvoljavamo da nas uvuku na tu razinu rušenja ugleda i statusa Hrvatskog sabora, štitimo ugled Sabora", kazala je Pusić, dodavši da će zastupnici stranaka Kukuriku koalicije dolaziti u Sabor, ali neće sudjelovati u njegovu radu sve do odluke o raspuštanju aktualnog saziva.

I Slavko Linić je u ime Kluba SDP-a kazao da Sabor u zadnje vrijeme, umjesto da donosi odluke za izlazak iz krize i rješava probleme građana, postaje poprište izborne bitke, te da nastupi nekih zastupnika pokazuju da Sabor nema namjeru baviti se problemima države, nego stranaka.

"To nisu radni uvjeti u kojima bi naše četiri stranke sudjelovale. Biti samo ukras u parlamentu koji ne vodi brigu o krizi i stanju u Hrvatskoj mislimo da nema svrhe i da je zaista neophodno da ovaj saziv parlamenta prestane i da građanima prepustimo odluku tko će sutra nositi teret odgovornosti za vlast", kazao je Linić.

Silvano Hrelja (HSU) ocijenio je kako više nema smisla u Saboru "raditi popravke nepopravljivih zakona", te sudjelovati u raspravama u kojima se stvaraju afere, a krivnja za loše zakone i stanje u državi "prebacuje na drugu stranu koja objektivno tu krivnju nije ni mogla imati".

Upitani može li Sabor, bez oporbenih zastupnika, uopće više raditi i donositi odluke, Pusić je odgovorila kako je, pokaže li se da HDZ više ne može okupiti kvorum, jedino logično odmah na dnevni red staviti odluku o raspuštanju Sabora.

Linić je, upitan što će se dogoditi ako Sabor ne uspije izglasati privremeno financiranje za prvo tromjesečje iduće godine, odgovorio kako će to biti jasna poruka za Predsjednika Republike funkcionira li Sabor ili ne. "Ako ne može imati saziv parlamenta, predsjednik će djelovati, ima ustavne ovlasti", rekao je Linić.

Naglasio je da izbori mogu biti i ranije, te da ima sasvim dovoljno vremena da novi saziv parlamenta donese privremeni plan financiranja. "Pokušajmo shvatiti, još je dovoljno vremena do kraja godine, i to nisu neki problemi za nas, problemi su za vladajuću koaliciju", dodao je.

Upitan neće li oporba pokušati ubrzati raspisivanje izbora, pa i zahtjevom za glasanje o povjerenju vladi, Linić je odgovorio da Sabor prošli petak nije imao kvorum za glasanje, a da će se vidjeti hoće li ga imati sutra. "Vrlo jasne poruke će biti ako i ovaj petak ne bude kvoruma za glasanje, i to su poruke predsjedniku države koji tada može početi s procedurom prestanka ovakvog rada (Sabora)", istaknuo je.

Novinare je zanimalo i očekuju li u oporbi da će u HDZ-u njihov bojkot ocijeniti potvrdom njihove nebrige za državu i narod.

"Ako nas pitate hoćemo li bacati flaše i sudjelovati dalje u bacanju flaša u parlamentu ili biti publika tome - nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok nas se pita 'na čemu ste vi' - nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok se govore u najmanju ruku šovinistički ispadi u Saboru - nećemo, ako nas pitate hoćemo li sjediti dok se u Saboru odlučuje o tome da je izgovorena riječ delikt, krimen, kazneno djelo - nećemo. Takav posao mi ne radimo", poručila je Pusić.

Upitana što ako se HDZ ispriča i kaže da neće nikada više, odgovorila je: "Držat ćemo ih za riječ u idućem sazivu".

Konferenciji za novinare nisu nazočili predstavnici IDS-a, odnosno čelnik njihova kluba Damir Kajin, koji, prenio je Linić njegov stav, potpuno podupire bojkot.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙