FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u kolovozu prikupljeno više mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je u kolovozu prikupljeno 53.748 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na kolovoz prošle godine povećanje za 4,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je u kolovozu ove u odnosu na isti lanjski mjesec povećana i proizvodnja mlijeka za piće te maslaca.

Mlijeka za piće proizvedeno je 0,6 posto više nego u kolovozu lani, odnosno 26.154 tone, a proizvodnja maslaca povećana je za 10,2 posto, na 347 tona.

Proizvodnja vrhnja istodobno je smanjena za 6,5 posto, na 2.178 tona, fermentiranih proizvoda 2,5 posto, na 7.300 tona, te kravljeg sira 0,2 posto, na 2.866 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji prosjek u kolovozu ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 3,4 posto, a mlijeka za piće za 4,9 posto.

Povećana je i proizvodnja kravljeg sira za 20,4 posto, fermentiranih proizvoda za 15,2 posto te vrhnja za 5,5 posto, dok je proizvodnja maslaca smanjena za 8,4 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od 40-ak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙