FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAR: počelo suđenje za ubojstvo Eugena Terreblanchea

Autor: kgab
VENTERSDORP, 10. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Suđenje dvojici crnaca, optuženima za ubojstvo vođe bjelačke južnoafričke krajnje desnice Eugena Terreblanchea zbog spora oko isplate plaće, počelo je u ponedjeljak.

Chris Mahlangu, vrtlar na Terreblancheovoj farmi, i 16-godišnji maloljetnik, čiji identitet nije objavljen zbog zakonskih razloga, optuženi su za ubojstvo koje je stavilo u prvi plan nastavak rasnih napetosti 17 godina nakon završetka aparthejda.

Obojica su se izjasnila da nisu krivi po optužnici koja ih, među ostalim, tereti za upad u kuću, pljačku i ubojstvo.

Terreblanche, koji se zauzimao za opstanak aparthejda, ubijen je na svojoj farmi u Ventersdorpu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Johannesburga, u travnju prošle godine. Ubila su ga hladnim oružjem dvojica njegovih radnika, tada u dobi od 21 i 15 godina, kojima je dugovao plaće.

Ovaj slučaj je poslužio kao podsjetnik na ogorčene podjele u Južnoafričkoj Republici.

Norman Arendse, odvjetnik maloljetnika, izjavio je da su na farmi bili užasni uvjeti u kojima se nije moglo živjeti. Također je rekao pred sudom da njegov klijent nije sudjelovao u ubojstvu i da je nazvao policiju pošto je pronašao mrtvog Terreblanchea.

Po njegovim riječima, teško je naći svjedoke koji bi došli na sud i govorili o uvjetima na farmi.

"Izgleda da je glavni razlog za to strah i zastrašivanje. Strah da će izgubiti i ono malo što zarade, strah da će izgubiti krov nad glavom i hranu koju dobivaju za rad na farmi", kazao je Arendse.

Tužitelj George Baloyi rekao je pred sudom da je optuženi dvojac zatukao Terreblanchea čeličnom cijevi dok je spavao.

Terreblanche je bio vođa Afrikanerskog pokreta otpora (AWB), grupacije koja se koncem 80-ih i početkom 90-ih godina zauzimala za opstanak aparthejda i zaprijetila tadašnjoj bjelačkoj vladi oružanim sukobom u slučaju da ga ukine.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙