FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NTC preuzeo zračnu luku u Bani Validu; bolnicu u Sirtu

Autor: vrad
TRIPOLI, 9. listopada 2011. (Hina) - Snage novog libijskog režima (NTC) preuzele su u nedjelju nadzor nad zračnom lukom u Bani Validu, 170 km jugoistočno od Tripolija, a u Sirtu, drugome važnome uporištu svrgnutog vođe Moamera Gadafija, NTC je zauzeo glavnu bolnicu, prenijele su agencije koje su ranije javile da su gadafijevi ljudi izgubili i konferencijski centar i sveučilište.

"Naše snage su preuzele nadzor nad zračnom lukom u Bani Validu" na jugozapadu grada, rekao je zapovjednik Musa Junes, načelnik snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća u tom sektoru, javlja agencija AFP.

Zapovjednik je telefonski izvijestio da su se u nedjelju vodile žestoke borbe između njegovih snaga i pristaša odbjeglog vođe, jedan kilometar od središta grada koji su stanovnici napustili.

Slabo organizirane i opremljene snage NTC-a, bivši pobunjenici koji su Gadafija svrgnuli s vlasti, pokušavaju već mjesec dana napredovati u Bani Validu, velikoj oazi na neravnom terenu, ali su naišle na žestok otpor Gadafijevih snaga.

U Sirtu, rodnome gradu pukovnika Gadafija, drugome glavnom uporištu njemu odanih snaga, borci NTC-a preuzeli su glavnu bolnicu i uhvatiti više od desetak boraca lojalnih Gadafiju, javlja Reuters.

"Pokušavamo evakuirati bolesne i ranjene", rekao je Salah Mustafa, zapovjednik libijskih prijelaznih snaga. "Većina Gadafijeve milicije je pobjegla, neki su se prerušili u liječnike. Moramo to istražiti", dodao je.

Agencija AFP ranije u nedjelju je prenijela da su snage prijelazne libijske vlade zauzele konferencijski centar i sveučilište u Sirtu, nekih 360 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija.

Članovi njegove obitelji su izbjegli, no sklonište samoga Gadafija nepoznato je, ali se pretpostavlja da je još u Libiji.

(Hina) xvrad xrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙