FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz HSLS-a poručili: Ili HSLS ili MMF

Autor: dber
ZAGREB, 9. listopada 2011. (Hina) - "Ili HSLS ili MMF", poručio je danas HSLS-ov tim na čelu s predsjednikom stranke Darinkom Kosorom prezentirajući svoj gospodarski program za parlamentarne izbore malim i srednjim poduzetnicima, medijima i stranačkom članstvu u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

"Naš je program za sve one koji misle drugačije", rekao je Kosor i poručio biračima koji ne znaju za koga bi glasali i kojih je 40 posto, da imaju za koga jer, kako naglašava, u Hrvatskoj danas postoje samo dvije političke opcije - HSLS i sve druge političke stranke.

"Danas šaljemo jasnu poruku - nismo svi isti. Mi smo napravili program koji daje nadu da Hrvatska sutra neće biti Grčka i koji neće donijeti sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske i povećanje kamata za građane, gospodarstvo i državu", kazao je Darinko Kosor ocjenjujući da je HSLS-ov program - program istine o hrvatskom gospodarstvu i reformama koje se moraju provesti da bi izašli iz krize.

"Istina je - želimo smanjiti javnu potrošnju, ukinuti županije, želimo smanjiti broj djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama. Želimo da socijalnu naknadu primaju samo siromašni i socijalno ugroženi, a želimo i drugačiji sustav poticaja i subvencija u gospodarstvu. Zašto tu istinu ne smiju govoriti druge političke opcije?", rekao je Kosor.

Cilj HSLS-a je, navodi, zaposliti 100.000 ljudi koji su ostali bez posla i to u malo i srednje poduzetništvo, a ne u općine, gradove ili županije niti u državne agencije i korporacije.

Želimo napraviti i nešto za one s najmanjim plaćama te podići ljestvicu za oslobađanje plaćanja poreza na dohodak s 1800 na 3000 kuna, a jedini predlažemo i jedinstvenu poreznu stopu od 23 posto da bi smanjili presiju na porezni upravu i na plaće srednjeg sloja, koji želimo obnoviti, kazao je Kosor.

Naglasio je i da više proračunskog novca žele izdvojiti za obrazovanje i znanosti te povećati broj visokoobrazovanih na 20 posto kako bi, napominje, vladali svojom domovinom umjesto da nas neki pretvaraju uslužno osoblje. "U EU, zemlji slobodnih, ne želimo biti kmetovi", dodao je.

Također je naveo da HSLS želi manje zaposlenih u državnoj upravi i samoupravi koje, kaže, trebaju biti profesionalne i kvalitetne te državu koja će već 2013. biti organizirana u pet jakih regija kao što je to povijesno uvijek bila.

Gospodarski program HSLS-a danas su predstavili i drugi vodeći članovi HSLS-a.

Glavni HSLS-ov ekonomski strateg Josip Budimir je ustvrdio da se dosad bezuspješno pokušavalo restaurirati jedan koncept gospodarskog razvoja koji je preživljen i iscijeđen te ne jamči održivost. "Od sedlanja mrtvog konja više nema koristi", zato, dodaje, HSLS neće inzistirati na širenju iluzija nego na rješavanju realnih problema posebno u segmentu regionalne politike pri čemu će posebnu pažnju posvetiti razvitku konkurentnih sposobnosti, smanjenju nelikvidnosti i poticanju investicija.

Jasminko Umičević, savjetnik predsjednika za energetiku, naglasio je da je HSLS-u reforma energetskog sektora posebno područje interesa te naveo da će uključiti privatni kapital u financiranje projekata koji će omogućiti daljnji razvoj energetskog sustava, a cijene energenata postaviti na tržišnu razinu, s tim da će ugroženim kategorijama stanovništva podmiriti troškove potrošnje električne energije do 1000 kWh godišnje. Hrvatskoj će osigurati utjecaj u upravljanju Inom, sukladan vlasničkom udjelu, a neće dozvoliti smanjenje udjela Hrvatske u vlasništvu Janafa ispod 75 posto, dodao je.

"Hrvatskoj treba strategija preživljavanja s vizijom", kazao je predsjednik HSLS-ova odbora za obrazovanje i znanost Velimir Srića i naglasio da je ulaganje u znanje uvijek najbolja investicija pa HSLS želi vidjeti Hrvatsku kao regionalnog lidera društva znanja upravljanja.

Iz HSLS-a su poručili kako njihov program "nudi krv, znoj i suze, ali na kraju i pobjedu" u vremenu koje, kako ističu, nije za politički oportune nego za politički odgovorne.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙