FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani puhova u Tršću

Autor: dsil
RIJEKA , 8. listopada 2011. (Hina) - Na prostoru skijaškog centra Rudnik u Tršću u Gorskom kotaru ovog vikenda se održava manifestacija Puharski dani posvećena puhu, u ovom kraju omiljenom plijenu.

Središnji dio manifestacije danas je lov na puhove u kojem mogu sudjelovati pojedinci ili timovi a osigurana je i vodička služba za one koji slabije poznaju to područje. Puholov počinje kasno poslijepodne a završava nešto prije 23 sata kad će se vagati ulovljeni primjerci te dodijeliti nagrada za najteži.

Tijekom dana posjetiteljima se nude gulaš od puhova te gulaš od vrganja pripremljeni u velikim posudama kao i drugi goranski specijaliteti.

Priređen je sajam tradicionalnih proizvoda ovog kraja poput prerađenog šumskog voća, gljiva, ljekovitog bilja i meda. Svirači harmonika heligonki poslijepodne će se natjecati za titulu najboljega.

Organizator manifestacije, Turistička zajednica grada Čabra priredila je i natjecanje u downhill vožnji biciklima po obližnjoj skijaškoj stazi te nekoliko izložbi. "Puharski dani" se održavaju nakon stanke od četiri godine.

Puh pripada redu glodavaca. Dug je s repom do 30 centimetara a prekriven je gustim i mekanim krznom. Hrani se plodovima, kukcima i jajima ptica.

Zimu provede u hibernaciji za što se priprema obilnom ishranom najesen kad mu se tjelesna masa poveća i do 90 posto. Puhovi su lovili još stari Rimljani koji su ih običavali peći u medu. Danas se puh uglavnom priprema na gulaš, pečen ili pržen. Njegova mast se smatra ljekovitom a pomaže pri zacjeljivanju rana.

(Hina) xdsil yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙