FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Jedna osoba ubijena na pogrebu Mešala Tama

Autor: vrad
NIKOZIJA, 8. listopada 2011. (Hina/AFP) - Jedna je osoba ubijena, a više ih je ranjeno u subotu kada su sirijske sigurnosne snage pucale na sudionike pogreba kurdskog čelnika Mešala Tama, ubijenog dan ranije u Kamišliju, na sjeveroistoku Sirije, izvijestili su aktivisti.

"Jedna je osoba ubijena, a neke su ranjene u pucnjavi na pogrebu Mešala Tama", ističe se u priopćenju Odbora za mjesnu koordinaciju (LCC) koji okuplja prosvjednike.

I Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) izvijestio je o pogibiji jedne osobe na pogrebu. "Jedna je osoba ubijena, a tri su ranjene u pucnjavi na pogrebu Tama", rekla je.

Više od 50.000 ljudi sudjelovalo je na pogrebu. "Pogreb Mešala Tama pretvorio se u prosvjede 50.000 osoba koje su pozivale na rušenje režima" presjednika Bašara al-Asada, ističe OSDH u priopćenju.

Mešala Tama (53), člana Sirijskog nacionalnog vijeća (CNS), glavne oporbene koalicije, ubile su u petak nepoznate osobe u automobilu dok je stajao ispred kuće svog prijatelja u Kamišliju, navode aktivisti.

Njegov sin Marcel je primljen u bolnicu, teško ranjen u tom napadu, a kurdska aktivistkinja Zahida Raškilu također je ranjena, po OSDH-u.

Tamo, osnivač liberalne kurdske stranke Struja budućnosti, oslobođen je nedavno pošto je tri i pol godine proveo u zatvoru. Odbio je ponudu vlasti za dijalog s kurdskim strankama.

Na vijest o njegovoj smrti tisuće kurdskih prosvjednika izašle su na ulicu u petak navečer.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙