FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za znanost primljena u Europsko udruženje

Autor: dger
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) primljena je u punopravno članstvo Europskog udruženja za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), odlučeno je danas na Generalnoj skupštini te organizacije održanoj u Bukureštu, priopćio je AZVO.

Ulazak u punopravno članstvo krovne europske institucije, kojoj je temeljna zadaća briga o kvaliteti visokog obrazovanja u Europskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA), velik je međunarodni uspjeh i potvrda vjerodostojnosti rada hrvatske nacionalne agencije, ističe se u priopćenju.

Pridruživanje hrvatske agencije za osiguravanje kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju ENQA-i pozitivno će utjecati na povećanje mobilnosti nastavnog osoblja, znanstvenika i studenata, ističu iz AZVO-a. U agenciji očekuju da će članstvo u ENQA-i biti poticaj međunarodnoj priznatosti kvalitete rada na hrvatskim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama te vidljivom pozicioniranju našeg visokog obrazovanja na međunarodnoj razini.

Ulazak u ENQA-u rezultat je višegodišnjeg rada AZVO-a na izgradnji pravne, stručne i administrativne platforme za uspostavu sustava osiguravanja kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj, a te napore prepoznalo je i međunarodno sturčno povjerenstvo koje je u kolovozu dovršilo postupak međunarodnog vanjskog vrednovanja i ocijenilo rad AZVO-a najvišim ocjenama, stoji u priopćenju.

U izvješću međunarodnih eksperata zaključeno je da AZVO zadovoljava sve standarde normirane na razini Europe kroz dokument Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete u europskom prostoru visokog obrazovanja, čime je ispunjen osnovni uvjet za punopravno članstvo u ENQA-i.

ENQA je osnovana 2000. radi jačanja suradnje i uspostave kvalitetnijeg dijaloga među nacionalnim agencijama za osiguravanje kvalitete te jamčenja kvalitete njihova rada na međunarodnoj razini. Status punopravnih članica ENQA-e imaju 42 agencije, uglavnom iz EU, a AZVO je prva agencija iz naše regije koja je uspjela dobiti status punopravne članice ovog krovnog europskog udruženja.

(Hina) xpp/dgk ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙