FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDR: Mili Dedakoviću Jastrebu priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata"

Autor: vlar
ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelit će priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata" Mili Dedakoviću Jastrebu, ratnom zapovjedniku obrane Vukovara, jednom od najzaslužnijih hrvatskih ratnika koji su 1991. stvarali hrvatsku državu.

Mili Dedakoviću Jastrebu priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata" bit će uručeno tijekom studenoga, navodi se u priopćenju UBIUDR-a.

U obrazloženju se ističe da je Mile Dedaković Jastreb kao zapovjednik na prvoj crti obrane, bio spreman dati i život za hrvatsku domovinu. Svojim ratnim znanjem i umijećem, zajedno sa suradnicima poput Blage Zadra, Branka Borkovića i oko 1500 branitelja iz cijele Hrvatske, u nekoliko presudnih mjeseci za obranu Hrvatske uspješno je zaustavljao jake postrojbe JNA, odnosno treću ili četvrtu vojsku u Europi, koja je sve do 20. studenoga 1991. nemilosrdno razarala Vukovar i cijelu tamošnju regiju.

UBIUDR ističe i kako je žalosno i neshvatljivo da Mile Dedaković Jastreb, kao prvi službeni zapovjednik obrane Vukovara, do danas nije dobio čin generala, iako taj čin imaju i oni koji nikada nisu bili u borbenim postrojbama.

Smatra, također, da 20 godina nakon početka bitke za Vukovar svim tim ljudima, a poglavito onima koji su bili na čelu ratnih postrojbi u najtežim bitkama, kao što je bio Mile Dedaković nije dovoljno svake godine reći tek "hvala", već im se treba i mora odati dužno poštovanje.

Kad već ni jedna hrvatska vlada i Sabor ne mogu ili ne žele službeno proglasiti Junake hrvatskog Domovinskog rata, Udruge proizašle iz Domovinskog rata ističu da i na ovaj način, poglavito, u povodu 8. studenoga - Dana neovisnosti Hrvatske, žele skrenuti pozornost i na neke od junaka kao što je bio i Mile Dedaković Jastreb, navodi se u priopćenju koje je potpisao Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR).

Ta je udruga do sada ovo priznanje dodijelila dr. Franji Tuđmanu (posthumno), generalu Blagi Zadri (posthumno), ratnoj bolnici Vukovar na čelu s dr. Vesnom Bosanac i dr. Jurjom Njavrom, Kati Šoljić, majci koja je izgubila četiri sina, te generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

(Hina) xpp/xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙