FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Dijalog" Line Franko Zeitz i Izvora Pende

Autor: ipet
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Na zajedničkoj izložbi Line Franko Zeitz i Izvora Pende pod nazivom "Dijalog", otvorenoj večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u nazočnosti umjetnika, predstavljeni su njihovi recentni radovi.

Zagrebačkoj su se publici tako predstavili vršnjaci i prijatelji čiji je profesionalni put usko povezan već šesnaest godina.

Muzejska savjetnica u Gliptoteci HAZU Lida Roje Depolo, koja je i autorica teksta u pretećemu katalogu, podsjetila je da dvoje umjetnika od početka zanimanja za umjetnost dijele zajednički radni prostor, da su oboje studirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a na drugoj godini nastavili studij "slobodne umjetnosti" na Kunstakademie u Duesseldorfu, gdje su diplomirali i apsolvirali majstorsku godinu.

Njihov umjetnički dijalog traje i dalje te se intenzivno razvija u Duesseldorfu gdje oboje žive, rade i dijele zajednički atelijer, dodala je.

Akademik Boris Magaš otvorio je izložbu i istaknuo je da je impresioniran radovima dvoje umjetnika koji su, rekao je, tražili mjesto u kojemu će moći živjeti svoju kreativnost i koju su sada predstavili u svojoj domovini.

Po riječima Lide Roje Depolo, zajednički atelijer godinama ukazuje na permanentnu, svakodnevnu sinergiju dvoje umjetnika i na njihov međusobni utjecaj što je i rezultiralo ovom zajedničkom izložbom baš na mjestu gdje je i počeo njihov kontinuirani dijalog kada su se u Gliptoteci HAZU i upoznali pripremajući se za prijamni ispit za Akademiju likovnih umjetnosti.

U njihovu radu postoje brojne dodirne točke - zanimanje za figurativnost, redukcija i "filtriranje" stvarnosti, kao i tonovi plave boje, ali i istaknula da ih stalna razmjena iskustava nije omela u izgradnji vlastita umjetničkog identiteta.

Lina Franko Zeitz predstavila se velikom ikonografskom temom "Posljednje večere" s namjerom da joj, objasnila je Roje Depolo, da novi, suvremeni kontekst i hrabro je prišla njezinoj reinterpretaciji. Golema instalacija namjenski je rađena za prostor Gliptoteke i inspirirana je formom oltarnih triptiha.

Tema izloženih slika Izvora Pende je pak ženski lik u interijeru, tradicionalna tema intimističkoga slikarstva i jedan od najčešćih motiva uopće. Autor slika svoju djevojku, intimnu prijateljicu za koju je emocionalno vezan, u odabranim prostorima koji mu nešto znače . Slike su gotovo monokromne, a prisutni su uglavnom tonovi plave boje.

Izložba će biti otvorena do 28. listopada.

(Hina) xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙