FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija želi restrukturirati dug za gradnju autocesta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 6. listopada 2011. (Hina) - Kako ne bi morala povećati cijene cestarina u Sloveniji već u idućoj godini slovenska državna kompanija za autoceste DARS traži konzultanta za restrukturiranje duga.

Dug DARS-a, za koji su izdana državna jamstva, trenutno iznosi gotovo tri milijarde eura bez kamata, ali se zbog nepovoljne dinamike dospijeća idućih godina kreditne obveze neće moći pokrivati prihodima od cestarina, objavilo je u četvrtak ljubljansko "Delo".

Od naplate cestarina DARS je 2010. godine prihodovao 290 milijuna eura (od čega 45 posto prodajom vinjeta za osobne automobile, a ostalo naplatom cestarina za teretna vozila), dok će 2014. godine na naplatu doći kreditne rate u ukupnom iznosu od 456 milijuna eura.

Zato je, navodi vodeći slovenski list, DARS u postupku odabira međunarodnog konzultanta koji bi mu pomogao restrukturirati postojeće kratkoročne kredite, a na natječaj su se prijavila četiri konzultanta - GFS, KPMG poslovno savjetovanje, Deloitte te PriceWaterhouseCoopers.

DARS se za gradnju cesta ukupno zadužio za 3,5 milijardi eura, a bez promjene uvjeta kreditiranja do 2037. godine morao bi kreditorima ukupno isplatiti 4,1 milijardu eura glavnice i kamata. Do sada je otplatio nešto manje od pola milijarde eura kreditnih obveza.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙