FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 6. listopada

Autor: vlar
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 6. listopada.

ZAGREB - Svečana sjednica u Hrvatskom saboru u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske i podjele državnih nagrada za znanost (12 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sjednici će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović. Dan neovisnosti državni je blagdan kojim se Hrvatska prisjeća 8. listopada 1991., kada je Sabor utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Državne nagrade za znanost dodjeljuju se znanstvenicima, istraživačima i znanstvenim novacima za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, a bit će dodijeljene Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za znanost, Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i Godišnja nagrada za znanstvene novake.

(*) ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (14 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Nastavak 24. sjednice Hrvatskog sabora. Zasjedanje će početi raspravom o izmjenama zakona o sudskim pristojbama u drugom čitanju. Predložene izmjene i dopune prvenstveno se, po navodima predlagatelja, odnose na ubrzanje postupka naplate neplaćene sudske pristojbe. Njima se nastoji destimulativno utjecati na podnošenje pravnih lijekova i daljnje produljivanje trajanja postupka, a na neizravan način i poticajno djelovati na sklapanje sudske nagodbe kao mirnog rješenja spora u prvom stupnju. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

TORDINCI - Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetit će reformiranu župu u Tordincima u povodu 460. obljetnice održavanja prve protestantske sinode na hrvatskim prostorima (18,45 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare Ministarstva zdravstva na temu "Svečanost obilježavanja Europskog dana darivanja organa i tkiva" (10,30 sati, Zavod za javno zdravstvo, Mirogojska cesta 16).

PULA - Konferencija za novinare predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i glavnog tajnika Tedija Chiavalona na temu "Parlamentarni izbori" (12,30 sati, sjedište IDS-a).

ZAGREB - Konferencija za novinare predsjednika HSP-a Daniela Srba, za koju su najavljene teme sudbina Veljka Marića, suradnja Ministarstva pravosuđa RH s Ministarstvom pravosuđa Republike Srbije u svjetlu novih optužnica, te aktualna politička situacija. Na konferenciji će nazočiti i dr. Zvonimir Šeparović, Vladimir Biondić, član Hrvatskog kulturnog vijeća, te Krešimir Vrpka, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pokreta (11 sati, prostorije HSP-a, Primorska 5)

SPLIT - Na Općinskom sudu u Splitu počinje suđenje Željku Žderiću, predsjedniku uprave Konstruktor-inženjeringa i predsjedniku upravnog odbora Konstruktora te članovima toga odbora Ivici Mladineu, bivšem ravnatelju Porezne uprave, te Josipu Kuzmaniću i Berislavu Bašiću. Optužnica podignuta lani u studenome nakon šestogodišnje istrage tereti ih da su privatizacijom splitske građevne tvrtke Konstruktor oštetili Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za više od dva milijuna kuna. Optuženicima se stavlja na teret da su od travnja 1992. do konca 1996., svi imenovani na dužnost rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj RH radi provođenja pretvorbe Konstrukora, u nakani da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i uskrate HFP-u cijenu dionica koje se prodaju zaposlenicima, nisu dovršili započetu pretvorbu trgovačkog društva, već su osnovali društvo Konstruktor-inženjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća Konstruktora (8,30 sati Općinski sud, bivša vojarna Dračevac).

ZAGREB - Hrvatski autoklub održat će prezentaciju rezultata procjene usluga taksi prijevoza u 22 europska grada. Procjenu kvalitete taksi sustava proveo je konzorcij 18 autoklubova iz 17 europskih zemalja između 2. svibnja i 17. lipnja ove godine, a Zagreb je bio jedan od gradova u kojem se obavljala procjena (11 sati, velika dvorana Hrvatskog autokluba, Av. Dubrovnik 44)

RIJEKA - Premijera operete "Pariški život" Jacquesa Offenbacha kojom će biti svečano otvorena kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca (19,30 sati, HNK Ivana pl. Zajca).

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će direktor Zagreb Film Festivala (ZFF) Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta predstaviti program ovogodišnjeg 9. ZFF-a (11 sati, kino Europa, Varšavska 3)

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika i Slavonska naklada "Privlačica" organiziraju razgovore o Programima Dana Josipa i Ivana Kozarca, koji će se održati u Vinkovcima od 13. do 15. listopada (12 sati, Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I.)

Hina će objaviti tekst o 20. godišnjici raketiranja Banskih dvora kroz razgovor s više sudionika tog događaja (piše Mate Kovačević).

Zvjezdicom (*) je označen događaj za kojeg je poziv stigao nakon objavljivanja prve najave događaja Hrvatska.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Marko Curać

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebranka Parlov

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙