FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turski šef diplomacije primio čelnike Islamske zajednice BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. listopada 2011.(Hina) - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu pozvao je čelnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji se nalaze u posjetu Turskoj, da ne dopuste intrumentaliziranje vjere u političke svrhe ističući kako bi im zadaća morala biti promicanje suživota i tolerancije te kulture dijaloga na Balkanu.

"Mi u Turskoj cijenimo rad i djelovanje uleme (muslimanskog svećenstva) na Balkanu, posebice u Bosni i Hercegovini, jer znamo da ste vi bili i ostali sa svojim narodom u najtežim iskušenjima vaše i naše zajedničke povijesti. Mi ćemo vas u tome uvijek podržavati, ali i ukazivati na činjenicu da je vaša misija trajna i zato je treba poštedjeti od (zlo)uporabe za dnevnu politiku", izjavio je ministar Davutoglu tijekom susreta s brojnim izaslanstvom Rijaseta (poglavarstva) IZ BiH, koje boravi u višednevnom posjetu Turskoj.

Uz muftije iz BiH predvođene reisom Mustafom Cerićem, u Tursku su otputovali i zamjenik zagrebačkog muftije Aziz Hasanović te ljubljanski muftija Nedžad Grabus i zamjenik sandžačkog muftije Nedžad Plojović.

Kako je u srijedu prenijela Muslimanska informativna agencija IZ BiH (MINA), turski šef diplomacije prenio je tijekom susreta i poruku kako je potrebno njegovati i čuvati raznolikosti među ljudima i narodima. "Mi smo nasljednici te tradicije i zato smo obvezni da to njegujemo mi ovdje u Anadoliji, a vi na Balkanu, pa će nas po toj našoj toleranciji prepoznati ne samo u Europi, već i u svijetu", kazao je ministar Davutoglu.

Muslimanski čelnici iz BiH i regije u Turskoj su primljeni na najvišoj razini, uključujući tu i susret s predsjednikom Abdulahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sarajevsko "Oslobođenje" u srijedu navodi kako je šesnaest članova izaslanstva apsolutni rekord kada je riječ o aktivnostima IZ BiH u svijetu te kako je tretman kojega su doživjeli u Turskoj gotovo ravan onome kakav se primjenjuje kada je riječ o državnim posjetama.

Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, koji nije u najboljim odnosima s IZ BiH jer ona protežira suradnju s Islamskom zajednicom u Srbiji na čijem je čelu Muamer Zukorlić, ocijenio je kako ovakav posjet ima jasan vjerski i politički cilj. "Taj posjet ima najviše veze s budućom funkcijom europskog muftije", ustvrdio je Zilkić dodajući kako je jasno da reis Cerić na nju pretendira i stoga pokušava dobiti potporu Turske.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙