FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tremul: Lacotin klevetnički pohod na Talijansku uniju

Autor: dspo
PULA, 4. listopada 2011.(Hina) - Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul ocijenio je danas sramotnom izjavu predsjednika najmasovnije organizacije istarskih esula Unije Istrana Massimiliana Lacote, koji je za tršćanski dnevnik "Il Piccolo" rekao kako "predsjednik Ivo Josipović nije prava osoba koja bi se trebala ispričati za grozote fojbi, već da oprost moraju tražiti čelnici Talijanske unije".

"Lacotin javni nastup smatramo zastrašujućim klevetničkim pohodom na Uniju. On se koristi lažima, iskrivljuje povijest i bez argumenata se okomljuje na našu organizaciju koja je 1991. godine osnovana na temelju slobodnih i demokratskih izbora", istaknuo je Tremul i dodao kako Lacotine riječi vrijeđaju sve Talijane u Istri, Rijeci i Dalmaciji.

Po Lacotinim riječima, "upravo su istarski Talijani glavni krivci za fojbe i za egzodus, a Talijanska unija je do 1991. godine bila sastavni dio jugoslavenske Komunističke partije, ona je rođena kao kostur te partije i godinama su se u njezinim redovima krili zločinci i izdajice". "Oprost moraju tražiti čelnici Unije Maurizio Tremul i Furio Radin, oni moraju revidirati stavove i reći pravu istinu o istarskoj povijesti. Dosad to nisu učinili pa naša organizacija, Unija Istrana, ne namjerava surađivati s organizacijom koja predstavlja talijansku manjinu", rekao je za "Il Piccolo" Massimiliano Lacota. Dodao je kako se "pomirenje dvaju naroda ne može ostvariti preko povijesno neutemeljenih i iskrivljenih činjenica".

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin izjavio je kako Lacotu "nitko iz ozbiljne politike u Italiji ne shvaća ozbiljno jer pribjegava takvim provokacijama svjesno, samo da bi izazvao pažnju. Talijanska unija već godinama uspješno i dobro surađuje s udrugama esula, a Lacota je samo incidentna iznimka", dodao je Radin.

(Hina) xdspo ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙