FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB-Pitanje blokade referade na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu treba razriješiti na razini fakulteta, a ne ministarstva, kazao je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs komentirajući današnje stanje na tom fakultetu, gdje studenti od jutros blokiraju rad referade tvrdeći da ministarstvo nije poštovalo obećanje da će svi redoviti studenti prve godine imati pravo na besplatan upis na drugu godinu studiranja. Uvjeren sam da će dekan fakulteta i fakultet riješiti to pitanje, kazao je Fuchs. "Pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno je u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta", dodao je, naglasivši kako se u skladu sa sadašnjom situacijom dopuštaju različita rješenja od fakulteta do fakulteta. Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od prije dvije godine, kad je prvi put primijenjen ovaj model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima, te je dosad u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno, tvrdi nadalje Fuchs. "Tada smo također potpisali novom vladinom odlukom da će isti režim studiranja za te kategorije studenata, kao i prethodne dvije godine, vrijediti i sljedeće godine", kazao je. Riječ je, naglasio je, o jednostranim godišnjim odlukama vlade, što znači da ne postoji nikakva zakonska obveza, te podsjetio kako je to što studenti FF-a traže bilo sadržano u prijedlogu novih zakona o visokom obrazovanju.

ZAGREB - Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio je danas kako su studenti bili obaviješteni o plaćanju participacija za II. godinu studija te da to "nije ništa novo". Studenti se upisuju na fakultet uz potporu ministarstva znanosti te prema osobnim potrebama, za koje je prva godina studija bila besplatna, kazao je dekan, dodavši da studenti znaju tko se upisao prema kvoti za osobne potrebe, a tko uz potporu ministarstva. Ne možemo pristati da se ne naplaćuju školarine, kazao je Boras i najavio da će studentima II. i III. godine, kojih je oko tisuću, biti ponuđena mogućnost da svotu od 6000 kuna plate u dvije rate. Kazao je i kako se bodovi ECTS ne naplaćuju te da je odluku o tome donijela fakultetska uprava, uz neke zakonske iznimke, a tiču se studenata koji, primjerice, na preddiplomskom studiju studiraju duže od šest godina i sl. Po uzoru na izdvajanja u zemljama EU-a Boras se zauzeo za veća izdvajanja za školstvo, koja su sada, kazao je, oko 0,6 posto BDP-a. Hrvatska daje oko 149 eura za obrazovanje po stanovniku, a, primjerice, Portugal, najslabija članica EU-a, dvostruko više.

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu počeli su jutros blokadu referade zahtijevajući od mjerodavnog ministarstva da se svim redovitim studentima toga fakulteta omogući besplatan upis na drugu godinu. Riječ je uglavnom o studentima koji su redovito završili prvu godinu studija.

RIJEKA -Izložba ratne tehnike iz Domovinskog rata iz fundusa Vojnog muzeja MORH-a, od koje su veći dio upotrebljavale postrojbe iz Primorsko-goranske županije, otvorena je danas na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci. Izložen je dio vojne tehnike koju su riječke postrojbe rabile u Domovinskom ratu - dva minobacača, haubica, pješačko borbeno vozilo, tenk, dva oklopna vozila ručne izrade i protuzrakoplovni top. Oklopna vozila naziva „Korni“ i „Hrvatina“ proizvedeni su u Rijeci, a sve, osim haubica, upotrebljavale su postrojbe iz primorsko-goranske županije. Izložbu je, na poticaj braniteljskih udruga priredila riječka gradska uprava i županija u suradnji s MORH-om, a postavljena je u povodu dvadeset godina hrvatske neovisnosti i dvadesete obljetnice ustrojavanja Zbornog područja Rijeka. Ministar obrane Davor Božinović kazao je da mu je čast sudjelovati u danima kad Rijeka, grad junak Domovinskog rata, obilježava 20. obljetnicu osnutka operativne zone i dana u kojima su Riječani ispisivali stranice obrane. Govoreći o oružju tada proizvedenu u Rijeci, rekao da je to bio proizvod riječke pameti i industrije, dodavši da svim braniteljima, kao i riječkim braniteljima koji su dali svoj doprinos, pretežito na ličkoj bojišnici, odaje priznanje, a žrtvama iskazuje pijetet. Božinović je rekao da hrvatske oružane snage danas imaju novu tehniku, koja je rezultat domaće pameti, da imaju odore domaće proizvodnje te da usvajaju najnovije tehnologije u suradnji sa sveučilišnom zajednicom.

PULA-Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ocijenio kako istarsko izvozno gospodarstvo nije nikada bilo uspješnije nego ove godine. "Istra ima silnih teškoća, no kad bi svi u Hrvatskoj imali teškoće kao Istra, ne bi ih uopće imali. Kad bi Istarska županija nastavila sadašnje trendove, bilo bi sjajno, no Hrvatska i EU mogu Istru povući sa sobom", naglasio je Kajin, dodavši kako nikada Istra u sedam mjeseci nije izvezla robe za 920 milijuna dolara, što je šestina hrvatskog izvoza. Damir Kajin je danas poručio da nakon izbora izvršna vlast više neće biti u rukama Jadranke Kosor, već Kukuriku koalicije, koja će, kako je kazao, "ponuditi nadu svim onima koji žive bijedno od malih mirovina i plaća"."To neartikulirano arlaukanje oko obračuna s Istrom i Rijekom govori da su neki u vladi silno zabrinuti za svoju budućnost. No nakon izbora ni MUP, ni ministarstva pravosuđa i uprave neće biti u rukama Jadranke Kosor", istaknuo je Kajin, ustvrdivši kako je politika obračuna preko pravosuđa jednaka politici totalitarizma premda se, kako je rekao "od HDZ-a drugo i ne očekuje". "To pokazuje da se dosadašnji obračun u HDZ-u nije vodio protiv korupcije, nego protiv političkih oponenata i konkurenata u vlastitim redovima", naglasio je Kajin.

RIJEKA- U riječkoj gradskoj vijećnici danas je održana tribina o temi "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva". Tribina je organizirana na poticaj potpredsjednika vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodana Uzelca koji nije mogao nazočiti skupu, a u organizaciji su sudjelovali vladin ured za ljudska prava, primorsko-goranska županija i saborski odbor za ljudska prava i nacionalne manjine. Predstojnik vladina ureda za ljudska prava Luka Mađerić je kazao da je zaštita ljudskih prava u EU postala obveznom politikom zemalja članica tek nakon donošenja Lisabonskog sporazuma. Tako je Hrvatska prva zemlja koja je u pregovaračkom procesu morala ispuniti i mjerila u tom području. To je Hrvatska obavila na visokoj razini i zaključila 23. pregovaračko poglavlje u kojem se nalaze ljudska prava, istaknuo je. Mađerić je dodao da se dosezanjem određena standarda u zaštiti ljudskih prava ne smije stati jer je razinu tih standarda nužno stalno unaprjeđivati. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je kazao da u Rijeci i cijeloj županiji nema isključivosti, posebno ne na institucionalnoj razini. Govoreći o povoljnu stanju ljudskih prava na tome području, istaknuo je da u zadnje vrijeme u nekim drugim europskim državama jačaju tendencije isključivosti i pojavljuju se ksenofobni ispadi.

SPLIT - Na splitskom Medicinskom fakultetu danas je službeno počeo studij na engleskom jeziku, na koji su upisana 22 studenta, i to je drugi takav studij i u Hrvatskoj poslije zagrebačkoga medicinskog fakulteta. Dekan splitskoga Medicinskog fakulteta prof. dr. Dragan Ljutić je izjavio kako je uvođenje studija na engleskom jeziku velik dan za Sveučilište u Splitu i Medicinski fakultet. "Sposobni smo provesti taj studij od početka do kraja šestgodišnjeg trajanja jer imamo sposobne profesore engleskog jezika", kazao je dekan Ljutić. Po njegovu mišljenju teškoće bi se mogle javiti na višim godinama studija kad su na rasporedu klinički predmeti zbog komunikacije s bolesnicima. Ali i to ćemo riješiti, dodao je. Voditelj studija na engleskom jeziku na medicinskom fakultetu prof. dr. Zoran Valić je istaknuo kako su programi na tom studiju isti kao i programi studija na hrvatskom jeziku. "Nastava na engleskom jeziku će u svemu slijediti nastavu na hrvatskom jeziku", kazao je. Po njegovim riječima programi na oba studija su "na zahtjev Europske komisije posve usklađeni s profesijama - a medicina je jedna od njih - u Europskoj uniji kako bi pri ulasku u EU studenti imali što manje teškoća s polaganjem državnog ispita i radom u svim zemljama EU-a." Valić je objasnio kako je splitskom fakultetu odobrio upis 30 kandidata na studij na engleskom jezikom, ali da su od 40-ak prijavljenih upisana 22. Među njima su dva kandidata s hrvatskom diplomom završene gimnazije, a preostali su uglavnom iz Njemačke i zemalja EU-a. Dodao je kako se očekivalo da će se na taj studij prijaviti više kandidata iz Hrvatske.

PULA- U nastavku kriminalističkog istraživanja u slučaju Cetinski u vezi sa zlouporabama u kupoprodaji nekretnina na štetu trgovačkog društva iz Pule, odnosno tvrtke Kermas u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, policija je utvrdila sumnju da je devet osoba iz Rovinja počinilo kazneno djelo pranja novca, izvijestio je danas novinare glasnogovornik istarske policije Valter Opašić. Po policijskim podatcima, dosad su prijavljene osobe, među kojima je i Vinka Cetinski, na štetu trgovačkog društva iz Pule pribavile za sebe protupravnu imovinsku korist od oko 73 milijuna kuna. Kako bi prikrili pravi izvor novca, 2007., 2008., 2009. i 2010. novac su ulagali u bankovni sustav i sklapali pravne poslove kojima se stječe imovina (nekretnine, vozila, plovila, vrijednosnice). Dijelom novca, za koji su znali da su ga protupravno pribavili članovi njihovih obitelji, kako bi također prikrili njegov pravi izvor, raspolagali su i 38-godišnjak iz Zagreba te 48-godišnjakinja i 69-godišnjak iz Rovinja. Po neslužbenim izvorima 38-godišnjak je Matteo Cetinski, sin Mirka i Vinke, a 48-godišnjakinja i 69-godišnjak su članovi obitelji Sorgo i Hrvatin

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙