FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Britanska vlada našla je lijek za usporavanje gospodarstva - namjerava povećati dopuštenu brzinu na autocestama. "Vrijeme je da se Velika Britanija vrati na brzu traku svjetskog gospodarstva i preispita ograničenje brzine, koje je nakon gotovo 50 godina zastarjelo s obzirom na napredak u području sigurnosti i tehnologije automobila", ocijenio je ministar prometa Philip Hammond. Trenutno je na britanskim autocestama najveća dopuštena brzina 70 milja na sat (120 km/h), što je niže od većine zemalja kontinentalne Europe. "Povećanje ograničenja brzine na autocesti na 80 milja na sat omogućilo bi zaradu od stotina milijuna funti skraćivanjem putovanja", kazao je Hammond, ističući da će se tim povodom pokrenuti konzultacije krajem godine, kako bi se novo ograničenje brzine uvelo 2013. Prema podacima ministarstva prometa, gotovo polovica vozača premašuje trenutno dopušteno ograničenje. "Ako 50 posto stanovništva krši zakon svakodnevno, zakon treba preispitati", ocijenio je u petak ministar u dnevniku Times. Udruge su upozorile da će takva mjera imati posljedice po ekologiju i smrtnost na cestama.

BOSTON

Unatoč nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju djetetova mozga, španjolska je studija pokazala da u dobi od šest godina nema razlike u razini inteligencije. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition potvrđuje raniju norvešku studiju koja je isto ustanovila da nema razlike u inteligenciji sedmogodišnjaka čija je mama uzimala riblje ulje tijekom trudnoće i dojenja, i onih koji nisu bili izloženi ribljem ulju. Masne kiseline, poput dokozaheksaenoične kiseline (DHA) kojih ima u ribi, smatraju se važnima za razvoj fetusa. Pitanje je bilo hoće li djetetu koristiti dodavanje veće količine tih masnoća majčinoj hrani. Istraživači su otkrili da djeca žena koje su u crvenim krvnim zrncima imale velike količine DHA u vrijeme porođaja, na testovima imaju iznadprosječnu razinu inteligencije u dobi od šest godina. Majke s visokom razinom DHA nisu nužno dobivale riblje ulje kao dodatak prehrani, nego taj rezultat možda odražava majčino unošenje DHA iz različitih izvora, a tijekom dužeg razdoblja.

LOS ANGELES

Kolumbijska pjevačica Shakira u četvrtak je opovrgla glasine da je trebala pjevati na rođendanskoj proslavi čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova. "Glasine nisu točne, Shakira neće nastupiti na proslavi koju organiziraju čečenska vlada i predsjednik i nikada to nije kanila", rekla je pjevačica na društvenoj mreži Twitteru. Izjavu je potvrdio njezin agent. Čečenski izvor je prošlog tjedna izjavio da će kolumbijska pjevačica, kao i američki glumci Kevin Costner, Hillary Swank i Eva Mendes, 5. listopada nastupiti na proslavi 35. rođendana predsjednika te kavkaske republike. 5. listopada, kada je rođen Kadirov, u Groznom je proglašen praznikom. Aktivisti za ljudska prava optužuju Kadirovljeve moćne milicije za otmice i ubojstva.

WASHINGTON

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak. Taj list - solarna ćelija izrađena od silicija, s različitim katalitičkim materijalima pričvršćenim s obje strane lista - ne treba nikakvo izvanjsko napajanje ni kontrolni strujni krug da bi funkcionirao, rekli su znanstvenici. Dovoljno je staviti list u spremnik s vodom i izložiti ga sunčevoj svjetlosti, navodi Daniel Nocera, profesor u Massachusetts Institute of Technology (MIT), glavni autor rada objavljenog u američkom časopisu Science od 30. rujna. List tada ubrzano počinje proizvoditi veliku količinu mjehurića kisika na jednoj strani, a vodika na drugoj. Kada se list stavi u posudu sa stijenkom kojom se dvije površine lista odvoje, proizvedeni mjehurići se mogu skupiti, pohraniti i poslije koristiti za proizvodnju električne energije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙