FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Svjetski tjedan svemira od 4. do 10. listopada

Autor: hsup
RIJEKA , 30. rujna 2011. (Hina) - U Astronomskom centru u Rijeci, od 4. do 10. listopada, prvi put će se održati Svjetski tjedan svemira, koji se ove godine obilježava s temom "50 godina od prvoga čovjekova leta u svemir", rečeno je danas u tom centru.

Astronomski centar u Rijeci pripremio je u digitalnom planetariju program uživo "Od Zemlje do svemira". Bit će riječi o prvim razmišljanjima o osvajanju svemira, raketama, lansiranju Sputnika 1, svemirskim postajama s ljudskom posadom u orbiti oko Zemlje, svemirskim teleskopima i letjelicama koje istražuju Sunčev sustav. Također će se predstaviti razvoj astronautike od početaka do danas te buduće misije.

U sklopu Svjetskog tjedna svemira bit će održano predavanje Maketarskog kluba "Zeppelin" iz Rijeke "Neki novi putnici". Maketari će prenijeti novosti o svemirskim agencijama i zemljama koje osvajaju nebeski svod te o njihovu utjecaju na svijet maketa.

U prostorijama Astronomskog centra bit će otvorena izložba "Jurij Gagarin" budući da je ove godine 50. obljetnica njegova puta u svemir. Posjetitelji će moći vidjeti 30-ak fotografija na kojima je Jurij Gagarin prije povijesnog leta i poslije njega, njegove roditelje i obitelj, kolege astronaute, svemirski brod i raketu koja ga je ponijela u svemir. Fotografije su vlasništvo Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

U stalni postav Astronomskog centra u Rijeci bit će uvrštene makete Sojuz TM-13 (ruska letjelica za put u svemir) i Space Shutle Atlantis (posljednji "space shutle" koji su u svemir lansirale Sjedinjene Države 2011.) koje su izradili članovi Maketarskog kluba "Zeppelin".

Svjetski tjedan svemira svake se godine diljem svijeta obilježava od 4. do 10. listopada jer to razdoblje obuhvaća godišnjicu lansiranja prvog umjetnog satelita i godišnjicu prihvaćanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju svemira.

Prvi umjetni satelit Sputnik lansiran je u Zemljinu orbitu 4. listopada 1957. Bio je velik kao košarkaška lopta i imao je manje od 100 kilograma, a okružio je Zemlju za samo 98 minuta.

Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je 10. listopada 1967. načela miroljubivog istraživanja i korištenja svemira za boljitak ljudskog života, priopćio je Astronomski centar u Rijeci.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙