FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borbene postrojbe EU-a predložene kao pričuva za BiH

Autor: rtom
BEČ, 29. rujna 2011. (Hina/AFP) - Austrijski ministar obrane Norbert Darabos u četvrtak je objavio prijedlog da borbene postrojbe Europske unije, odnosno snage za brzo djelovanje, posluže kao "pričuvna snaga" za Bosnu i Hercegovinu, što je kompromisni prijedlog za nastavak operacije održavanja mira (EUFOR) u toj zemlji.

U zajedničkoj inicijativi, Austrija, Bugarska i Mađarska predložile su da snage za brzu reakciju EU-a, koje su stacionirane izvan BiH, budu pričuvna snaga za operaciju održavanja mira.

To bi omogućilo smanjenje broja vojnika stacioniranih u BiH, što žele brojne zemlje.

"Smanjenje broja vojnika bit će moguće tek kada budu zajamčene pričuvne snage", a pričuvu bi činile "borbene postrojbe", rekao je Darabos (SPOe, socijaldemokrati) na konferenciji za novinare u Beču.

Darabos je rekao da je to u ime triju navedenih zemalja predložio kolegama na neformalnom sastanku ministara obrane u Poljskoj prije tjedan dana i da su ga podržale Slovenija, Slovačka, Rumunjska i Estonija, a sklona mu je Velika Britanija, dok će Njemačka razmisliti.

Austrija zagovara nastavak misije održavanje mira u BiH, a Njemačka želi smanjiti broj vojnika.

Darabos se nada dobiti podršku ministara obrane na sastanku 30. studenoga u Bruxellesu.

Oko 1300 stranih vojnika iz snaga Europske unije (EUFOR) stacionirano je u BiH. Austrijski kontingent najbrojniji je s 400 vojnika.

EUFOR je naslijedio snage NATO-a 2004., a danas ga čine vojnici iz 25 zemalja, od čega 20 iz EU.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙