FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Američki pjevač Tony Bennett postao je u srijedu u svojoj 85. godini najstariji živući pjevač s najvećim brojem prodanih albuma, zahvaljujući albumu dueta s poznatim pjevačima, među kojima je i britanska zvijezda Amy Winehouse, umrla u srpnju. Vremešni Tony Bennett, koji je u svom životu osvojio 14 nagrada Grammy - Oscara američke glazbe - počeo je karijeru prije 60 godina, ali u svojoj domovini još nikada nije bio u vrhu po prodaji albuma, podsjeća u priopćenju specijalizirani časopis Billboard. U tjedan dana prodano je 179.000 primjeraka njegova najnovijeg albuma "Duets II", piše Billboard. Na albumu je 17 dueta, s Lady Gagom, Norah Jones, Andreom Bocellijem, Mariah Carey, Arethom Franklin i drugima. Posebnu pozornost je privukao duet Body & Soul s Amy Winehouse kojoj je to bio jedan od posljednjih snimljenih naslova prije tragične smrti 23. srpnja u Londonu, u 27. godini.

PEKING

Kinez optužen za obiteljsko nasilje za kojim pravosuđe traga već deset godina, pronađen je gdje radi kao zatvorski čuvar, pišu u četvrtak novine koje izlaze u Pekingu. Wang Zhijia (37) je nestao pošto je službeno optužen da je u svađi nanio supruzi teške tjelesne ozljede udarajući je komadom opeke. Policija je ovog tjedna otkrila da se uspio zaposliti predstavljajući se za svog brata, u zatvoru u pokrajini Anhuiju, oko 260 km od svog doma u središtu Kine, dodaje list. Wang je pronađen pošto je policija otkrila da se bjegunčevim identitetom koristi i njegov brat. Wangova bivša žena koja se poslije preudala, još pati od glavobolje, amnezije i nagluhosti, dodaje list.

ZAGREB

Stoljećima su označavane kao "nježniji spol", no kada je u pitanju borba s bolestima i infekcijama, žene su daleko robusnije od muškaraca, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u belgijskom Gentu. Izgleda da je Majka Priroda ženama dala vrhunski imunološki sustav, omogućujući im da odbijaju klice s kojima se muškarci mukotrpno nose, piše u srijedu britanski Daily Mail. Prema istraživanju, nježniji spol genetski je programiran da se bolje odupre infekcijama i raku, a također ima i rezervni sustav sigurnosti za borbu protiv bolesti. Otkriće sugerira da muškarci koji se redovito žale na 'mušku gripu', možda i ne pretjeruju nakon svega. Tajna jačeg imuniteta žena leži u ključnim biološkim razlikama među spolovima. Žene imaju dodatni primjerak ženskog X kromosoma, dok muškarci imaju samo jedan, i to puno manji Y kromosom. To znači da žene imaju veći pristup molekulama nazvanim mikroRNA, koje su kodirane na X-kromosom. Ti sićušni nizovi ribonukleinske kiseline smatraju se glavnim regulatorima imunološkog sustava.

NEW YORK

Upućujući izazov do sada neprikosnovenom Appleovom iPad-u, glavni izvršni direktor Amazona Jeff Bezos u srijedu je na press konferenciji u New Yorku predstavio tablet računalo Kindle Fire, po cijeni od 199 dolara. Kindle Fire pripremljen je da bude ozbiljan suparnik u ratu tablet računala. U usporedbi s iPad-om, čija je početna cijena 499 dolara, taj uređaj prodavat će se po upola manjoj cijeni od najjeftinijeg iPada. Kindle Fire, težak 414 grama s 'touchscreen' zaslonom promjera 18 cm, transformirana je verzija popularnog Amazanovog e-book čitača Kindle. Radi na Google Android operativnom sustavu, ima 'dual core' procesor, nudi Wi-Fi povezivost (ali ne i 3G). Također mu nedostaje kamera, mikrofon, GPS, a dolazi sa samo 8 GB prostora za pohranu. Kindle Fire bit će u prodaji od 15. studenoga.

BERLIN

Heidi, slavna njemačka oposumka poznata po svojoj razrokosti, koja je u veljači na jednoj američkoj televiziji predviđala dobitnike Oscara, uginula je u srijedu u dubokoj starosti od tri i pol godine. Zvijezda zoološkoga vrta u Leipzigu postala je nacionalna ljubimica kad je njezina slika u prosincu izašla u visokotiražnome Bildu. Mnogi će oplakivati Heidi, jer je na Facebooku imala 330 tisuća obožavatelja. "Heidi, razroka nam draga oposumka, zauvijek je zatvorila oči", kaže se na internetskoj stranici zoološkoga vrta. Priopćeno je da se Heidi tjednima nije mogla micati i patila je. Zadnjih se dana bol pojačala usprkos lijekovima.

ATENA

Dopredsjednik grčke vlade Teodor Pangalos iskazao je u srijedu suosjećanje s grčkim narodom glede nepopularnog novog poreza na nekretnine, donesenog u sklopu mjera štednje, rekavši da on sam nema novaca da plati taj porez i da će morati prodati dio imovine ili "ići u zatvor". "Moj imetak u nekretninama proizlazi isključivo iz nasljedstva, sam nisam ništa kupio. Već sam platio 10 tisuća eura poreza na nekretnine, a sad me čeka još 7,5 tisuća. Budući da nemam 17,5 tisuća eura, morat ću prodati dio imetka", izjavio je Pangalos za TV postaju Mega. Na temelju prijave o imovini i prihodima iz 2010., koja je obvezna za sve parlamentarne zastupnike, Pangalosovi prihodi iznose više od 640 tisuća eura, a od nekretnina posjeduje tri stana u Ateni, pet u drugim dijelovima Grčke i 11 zemljišta. No problem je što na bankovnom računu ima samo 17 tisuća eura.

KINGSTON

Pošto mu je propala privatna tvrtka, Kanađanin Jean Beliveau krenuo je pješačiti oko svijeta kako bi se liječio od depresije i uspio jer danas ne skida osmijeh s lica, a s puta na kojem je širio poruke mira i razumijevanja među ljudima vraća se 11 godina poslije intelektualno obogaćen i oslobođene misli. Visok, mršav, s nešto odjeće i vrećom za spavanje na kolicima s kanadskom zastavom, Beliveau je uz novinare AFP-a prolazio Kingston na jezeru Ontario te se preko Ottawe treba vratiti u Montreal odakle je počeo putovanje i gdje mu pripremaju trijumfalni doček 16. listopada. Glavni grad Quebeca Beliveau je napustio 18. kolovoza 2000., kao 45-godišnjak u depresiji nakon stečaja njegove tvrtke svjetlećim reklamama. Kao ljubitelj jogginga odlučio je optrčati svijet kako bi izbrisao poraz, no pošto je trkom stigao do Atlante na jugu Sjedinjenih Država, usporio je. Pješice je obišao više od 75.000 kilometara kroz 64 države.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙