FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ za konkurentnu, socijalno odgovornu i europsku Hrvatsku

Autor: rkor
ZAGREB, 27. rujna 2011.(Hina) - HDZ želi konkurentnu, socijalno odgovornu, pravednu, europsku i ravnomjerno razvijenu Hrvatsku, poručila je predsjednica te stranke Jadranka Kosor na današnjem predstavljanju izbornog programa stranke pod sloganom "Čuvajmo Hrvatsku".

Pred 200-tinjak okupljenih u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Kosor je naglasila kako je "središte, srce i mozak programa gospodarstvo i jačanje gospodarstva u Hrvatskoj".

Najavila je da će se HDZ, ako pobijedi na izborima odmah na početku mandata predložiti ustavne promjene kako bi se ograničio deficit i javni dug.

HDZ će, nastavila je, inzistirati na jačanju porezne discipline i smanjenju državnog deficita za polovicu, do kraja 2013. godine.

Naglasila je i kako HDZ neće uvoditi nove poreze već ulagačke olakšice na porez na dobit, kao i da će nastaviti s rasterećenjem gospodarstva kroz smanjenje neporeznih nameta.

Programom se predviđa povećanje neoporezivog dijela dohotka s ciljem da se dohodak u visini životnog minimuma isključi iz oporezivanja porezom na dohodak.

Kosor je najavila i da će se prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a udvostručiti, sa sadašnjih 85.000 na 170.000 kuna, a za male poduzetnike s ukupnim prometom nižim od 2,5 milijuna kuna uvest će se plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji, što je dobilo potporu predstavnika malih poduzetnika u dvorani.

Posebna pozornost u programu HDZ-a za razdoblje od 2011. do 2015. posvećena je zapošljavanju. Novo će se zapošljavanje, kazala je Kosor, poticati tako da se mladi koji prvi put nalaze posao, kao i oni koji ga nađu nakon dulje od dvije godine, oslobode plaćanja polovine doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu i to tijekom prvih godinu i pol zaposlenja. Također će i oslobođenje od plaćanja zdravstvenog doprinosa za prvo zaposlenje biti produljeno na 18 mjeseci.

Kosor je najavila dalju izgradnju i jačanje državne uprave, poručivši kako otpuštanja neće biti, a zapošljavanje će se provoditi po modelu "2 za 1", što su s odobravanjem prihvatili predstavnici državnih službenika.

Kad je riječ o Hrvatskoj kao državi socijalne pravde, čelnica HDZ-a je kazala da se mirovine čija visina ovisi o uplaćenim doprinosima neće smanjivati, da će se mirovine usklađivati s cijenama i plaćama, a bit će i dovršen povrat duga umirovljenicima.

"Populacijska politika i njezino provođenje je strateško i prvorazredno nacionalno pitanje Hrvatske", nastavila je Kosor rekavši kako su kršćanske vrijednosti i obitelj u središtu interesa HDZ-a.

Najavila je da će i dalje biti osigurana dostupnost vjerskog odgoja u školama napomenuvši kako "što se tiče HDZ-a neće biti revizije sporazuma sa Svetom Stolicom".

Braniteljima se, kako je poručila, neće smanjivati prava te dodala da će se HDZ i dalje zalagati za donošenje Ustavnog zakona o pravima branitelja.

Najavila je i mjere za ostvarenje učinkovitog pravosuđa naglasivši kako HDZ ima nultu toleranciju na korupciju. Reforma pravosuđa će se, kako je rečeno, nastaviti sustavnim jačanjem neovisnosti, nepristranosti i stručnosti cijelog sustava.

U dijelu programa koji se odnosi na "europsku Hrvatsku" Kosor je podsjetila da Hrvatsku tijekom prve dvije godine članstva očekuje više od 3 milijarde eura iz razvojnih programa EU.

Kad je riječ o poljoprivredi Kosor je najavila osiguranje većih poticaja, što će, ustvrdila je povećati konkurentnost naše poljoprivrede.

Također je poručila da neće biti privatizacije prirodnih bogatstava, šuma, voda, elektorprivrede.

HDZ želi ravnomjerno razvijenu Hrvatsku raznolikih županija, očuvanog prostora, prirode i kulturne baštine.

Nećemo nove poreze, smanjivanje mirovina iz doprinosa, birokratske prepreke, korupciju, nelikvidnost, nećemo 'jugosferu' i ponavljanje grešaka iz prošlosti, zbog čega smo i ušli u NATO i EU, poručila je Kosor.

Istaknula je kako je program koji predstavlja, program za vođenje države u sljedeće četiri godine, a za njega su, kako je rekla, "iskopali temelje i položili kamene temeljce, posadili biljke, koje će pustiti korijenje".

"Sigurna sam da će one za četiri godine izrasti u prekrasna stabla koja će dati prekrasne plodove koje Hrvatska treba", rekla je čelnica HDZ-a i poručila kako je u svemu ugrađena temeljna ideja - Čuvajmo Hrvatsku!

Podsjećajući na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana 'Sve za Hrvatsku Hrvatsku ni za što', Kosor je svoje izlaganje završila porukom "Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska".

Uslijedila su pitanja iz publike na koja su, uz Kosor, odgovarali i resorni ministri, a ticala su se prava branitelja, poljoprivrednika, ribara, malih poduzetnika.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković tako je naglasio da će hrvatski poljoprivrednici, ulaskom u EU, već u prvoj godini moći dobiti sredstva iz 'financijske omotnice' EU, a što, naglasio je, nije postigla ni jedna druga država u pregovorima.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, kao i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, potvrdili su da će se nastaviti s istragama zločina totalitarnih režima, pa tako i s istragama komunističkih zločina.

(Hina) xkt/xrkor yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙