FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MSU: otvorena retrospektivna izložba Ivana Ladislava Galete

Autor: mbur
ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Prva velika retrospektivna izložba Ivana Ladislava Galete, jednog od najpoznatijih srednjoeuropskih medijskih umjetnika današnjice, na kojoj su predstavljeni njegovi radovi od 1968. do danas, otvorena je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti, čime je započeo jesenski dio programa tog muzeja.

Izložba "Ivan Ladislav Galeta: Krajolik nulte točke, Eksperimenti i istraživanja" nastoji približiti djelo tog začetnika avangardne medijske umjetnosti širokoj publici te istodobno kodira i dekodira "enigmu Galeta", pružajući mogućnost upoznavanja dosad malo poznatih područja njegova stvaranja.

Predstavljeni su radovi od 1968. do danas, počevši od Galetina prvog filmskog uratka "Metanoia" (1968.), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe "Kretanje", njegove prve izložbe održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974., do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilazna remek-djela eksperimentalnog filma kao što su "Dva vremena u jednom prostoru", 1976.-1984., "PiRaMidas 1972-1984" (1984.), "sfaira 1985-1895" (1984.), "Water Pulu 1869-1896" (1987./88.) i "WAL(L)ZEN" (1989.) ili "END ART".

Osim filmova, izlaže se i multimedijski opus pripremnih faza u izradi filmskih scenarija te predavački performansi u kojima Galeta na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama.

Izložba je podjednako dobar uvid i u Galetino stvaralaštvo i u njegovu vrlo specifičnu umjetničku i životnu filozofiju u bezuvjetnu skladu s prirodom. Publika može na jednom mjestu vidjeti njegova istraživanja u nekoliko medija te njegovo djelo kao jedinstvenu i povezanu cjelinu.

Galeta je za svoj rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa te u novije vrijeme i mogućnosti interneta dobio ugledna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti.

Njegovi su filmovi prikazivani na uglednim filmskim i umjetničkim priredbama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u poznatim muzejskim zbirkama. Svoje je umjetničko djelovanje osim uz Hrvatsku vezao i uz Mađarsku.

Izložba je otvorena do 17. studenog.

(Hina) xmb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙