FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni ribolov na "divovske" somove u Baranji

Autor: vsik
BELI MANASTIR,23. rujna, 2011.(Hina) - U sklopu znanstvenog praćenja radi uravnoteženja ribljeg fonda u baranjskim vodama u Topoljskom dunavcu obavlja se lov na velike primjerke somova koji narastu do stotinu i više kilograma.

Po riječima Ivana Gerenčira, predsjednika Zajednice športskih ribolovnih udruga Baranje, projekt se provodi u skladu sa zakonom o slatkovodnom ribarstvu, u suglasnosti resornog ministarstva, a obavlja ga Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo osječkoga Poljoprivrednog fakulteta. Na terenu velike primjerke somova love gospodarski ribari koji imaju potrebnu opremu, kazao je Gerenčir.

Istaknuo je kako je "istina da tako veliki primjerici somova uništavaju ostali riblji fond jer, primjerice, som od stotinu kilograma bez teškoća pojede i šarana od deset kilograma".

Na tom prostoru, kao i ostalim baranjskim vodama, obavljamo sustavno poribljavanje, ponajviše šaranom, ali velika količina te ribe strada od jače i veće vrste kakav je som.

Programom se planira uloviti oko tri tone somova od stotinu i više kilograma. Projekt se provodi tjedan dana na Topoljskom dunavcu, a počeo je prije tri dana. Članovi baranjske zajednice športskih ribolovnih udruga nadziru lov, kazao je Gerenčir, dodavši kako je do sada otkriveno mnogo velikih somova, nakon čega treba dobiti suglasnost za lov mjerodavnog ministarstva. Ulovljena riba bit će podijeljena što gospodarskim ribarima, što športskim ribičima za organiziranje tradicionalnih somijada, kazao je Gerenčir. Od danas do 30. rujna ribolov na velike somove obavljat će se na Zmajevačkom dunavcu.

Čak i kad bi se u sklopu toga znanstvenog projekta uspjelo uloviti tri tone somova, nestao bi tek manji dio tih velikih riba, ustvrdio je, naglasivši kako som "stokilaš" nije nikakva neobičnost u baranjskim vodama.

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙